FOTO/VIDEO | Tarča donijela borbe vitezova u Stolac

1760

Peto izdanje srednjovjekovnog sajma “Stolačka tarča” na kojemu će se kroz dva dana predstaviti 15 viteških grupa iz BiH, Hrvatske, Slovačke i Rumunjske na starom gradu Vidoškom iznad Stoca svečano je u petak nakon defilea viteških grupa otvorio predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg.

Član viteške grupe “Vitezovi hercega Stjepana Kosače” iz Stoca Ante Vujnović ocijenio je kako je ovo prva srednjovjekovna manifestacija u BiH.

”Stolac se danas lagano izdiže iz pepela i postaje turistička destinacija i kroz ovih pet godina održavanja Tarče uspjeli smo senzibilizirati širu javnost, odnosno posjetitelje za Stolac”, kazao je Vujnović.

Istaknuo je kako će se kroz ovu manifestaciju promovirati te pokušati oživjeti stari grad Vidoški, ali i srednji vijek.

”Imamo 15 viteških grupa, a posebno nam je drago što ove godine po prvi put gostuje i grupa vitezova iz Rumunjske koja nas je sama pronašla i izrazila zainteresiranost za Stolačku tarču, što znači da se sav trud koji ulažemo svih ovih godina prepoznao”, kazao je Vujnović.

Predsjednik Vlade HNŽ Nevenko Herceg ustvrdio je kako se Stolačkom tarčom oživljava duh srednjeg vijeka i vremena hercega Stjepana Kosače.

”Ovaj srednjovjekovni sajam čuva od zaborava uspomenu na našu dugu i bremenitu prošlost. Tarča ne samo da doprinosi očuvanju naše kulturno-povijesne baštine nego postaje i sve prepoznatljivija turistička atrakcija”, kazao je Herceg.

Dodao je kako je sve te vrijednosti prepoznala i Vlada HNŽ-a koja od samog početka pokazuje neupitnu spremnost za podršku Tarči.

”Ova manifestacija osim što čuva bogatu povijesnu i kulturnu baštinu također promovira opće ljudske i civilizacijske vrijednosti i doprinosi našem snažnijem gospodarskom, a posebno turističkom razvoju”, istaknuo je Herceg.

Načelnik općine Stolac Stjepan Bošković ocijenio je kako ova manifestacija ne bi bila moguća bez podrške svih nivoa vlasti, kao i sudionika koji će kroz ova dva dana predstaviti sebe, svoje vještine, ali i svim prisutnima pokušati približiti srednji vijek.

”Nadam se kako će sve ono što su sudionici Stolačke tarče donijeli sa sobom iz svojih mjesta, iz svojih zemalja i sve ono što će nam prezentirati zapravo biti pozivnica svima da dođu i na slijedeću, šestu Tarču”, kazao je Bošković.

Inače na ovoj manifestaciji osim brojnih nastupa, borbi i predstava održavat će se i srednjovjekovna likovna radionica, radionica plesa za djecu, radionica streličarstva, kao i radionica keramike.

Također, bit će demonstrirano i predstavljeno rukovanje i pucanje iz vatrenog oružja, u velikoj kuli će biti otvorena i tamnica za posjetitelje dok je vrhunac programa uprizorenje Bitke za Vidoški grad, nakon čega će uslijediti Vatreni show te nastup DJ-eva.

Zanimljivo će biti u subotu, kada će, pored cjelodnevnih aktivnosti u starom gradu, vrhunac večeri biti bitka za Vidoški grad u kojoj će vitezovi hercega Stjepana Kosače pokušati vratiti grad koji su im u petak iz ruku uzeli Mlečani.

Organizatori ovog događaja su Javna ustanova Radimlja, Općina Stolac i Vitezovi hercega Stjepana Kosače iz Stoca.