Poticaji poljoprivrednicima mogući tek od sredine lipnja

1289

Ako odbori za poljoprivredu za oba doma Parlamenta FBiH budu formirani navrijeme te se bude radilo ubrzano, poljoprivrednici bi mogli očekivati poticaje polovicom lipnja.

Predsjednik Udruge poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo kazao je kako je ovaj scenarij moguć jedino ako se sve bude odvijalo prema planu te da postoje obećanja kako će svi ubrzati procedure da bi novac što prije došao do poljoprivrednika, piše Klix.ba.

I ove godine poljoprivrednici su morali podizati kredite kako bi obavili sjetvu koja je ove godine mnogo skuplja, jer su cijene pojedinih sjemena dvostruko više.

“Tehnički je nemoguće da poticaji budu isplaćeni ranije jer je sjednica Doma naroda PS FBiH zakazana tek za 16. svibnja kada se treba formirati odbor za poljoprivredu. Bez mišljenja obaju odbora, program za poljoprivredu se ne može razmatrati na sjednici Vlade. Obračun za četvrto i peto tromjesečje još nije ni stigao od županija jer ljudi ne mogu obračunati zato što nije usvojen program po kojem bi se obračunavalo. Primjera radi, u prijedlogu programa stoji da je za mlijeko namijenjeno 28 feninga, ali to mora biti službeno kako bi se po toj cijeni obračunavalo”, rekao je Bićo.

Nakon usvajanja programa, županije imaju mjesec da urade obračun za poticaje i pošalju na razinu FBiH koja također ima mjesec za obračun. Prema prijedlogu, planirano je 68 mil. KM, što zasad nije dovoljno.