Zbog ovoga vam više neće pasti na pamet držati mobitel u džepu

3247

Mobitel vam je “stalno u rukama”, a imati “punu bateriju” na svom pametnom telefonu cijeli dan bez punjenja čini vam se kao nedosanjani san?

Vlasnici pametnih telefona trebali bi dvaput razmisliti prije nego što svoj uređaj stave u džep, tvrdi njemačka udruga potrošača.

To je zato što su litij-ionske baterije kakve se nalaze u većini pametnih telefona osjetljive na toplinu. Sve što je više od 35 stupnjeva, a tjelesna temperatura to jest, može znatno skratiti njihov vijek trajanja.

Pametni telefoni se, naime, hlade cirkulacijom zraka. Slično vrijedi i za prijenosna računala, koja se mogu pregrijati bez dovoda hladnog zraka u kućište.

Zato laptope baš i nije pametno koristiti držeći ih u krilu. K tomu, sve uređaje s litij-ionskim baterijama treba držati podalje od radijatora i drugih izvora topline.

Prije četiri godine pisali smo o Wendy Holt, 51- godišnjakinji koja je htjela upozoriti javnost da držanje pametnog telefona u blizini tijela može itekako naštetiti zdravlju.

Ona je cijelo desetljeće držala svoj mobitel u grudnjaku jer joj je tako bio nadohvat ruke. Iako se riješila navike da mobitel nosi tako blizu svog tijela, dijagnosticiran joj je rak pluća i limfnih čvorova.

Tvrdila je da je ova dijagnoza upravo posljedica toga što je svoj mobitel držala tako blizu tijela dulje vremena.