Svibanj najhladniji mjesec u Hercegovini u zadnje 42 godine

1246

Ovogodišnji svibanj ruši predstave o najljepšem mjesecu u godini i stereotipija o Hercegovini kao zemlji sunca.

Vrijeme je kao na sjeveru Škotske, tmurno, s učestalim padalinama, a ljudi koji su se ravnali po kalendaru iz ormara izvlače jakne kako bi se polovicom svibnja, zaštitili od hladnoće.

Ne samo da su protekla dva tjedna bila ispod svih očekivanja tmurna i hladna, nego bi takvo vrijeme moglo potrajati, riječi su kojima nas je obeshrabrio Dženan Zulum klimatolog u Federalnom hidrometeorološkom zavodu BiH, koji o vremenski ćudljivom svibnju kaže:

”Bosna i Hercegovina i šira regija zahvaćena je ciklonom koja je donijela niže temperature za ovo doba godine. Od 2000-te godine za Mostar, prosječna temperatura je niža za 5,9 Celzijevih stupnjeva”, ističe Zulum, te iznosi još zanimljivije podatke:

”U proteklih 14 dana svibnja prosječna temperatura iznosila je 13,9 stupnjeva i to je najniža prosječna temperatura za to razdoblje od 1977. godine, kada je prosjek bio 13,6! Prošle, 2018. godine prosječna temperatura za prvih 14 dana svibnja, bila je 20,4 Celzijeva stupnja, odnosno bila je viša za 6,5 stupnjeva. Zanimljiv je i podatak da je 6. svibnja u Mostaru izmjerena prosječna (mjerenja u 7, 14 i 21 sat), temperatura od 9,7 stupnjeva Celzijevih što je najniža temperatura za taj dan od kada postoje mjerenja, odnosno od konca 19. stoljeća! Usporedbe radi lani je 6. svibnja srednja dnevna temperatura iznosila 22,7 Celzijevih stupnjeva”.

To su podaci Federalnog hidrometeorološkog zavoda koji potvrđuju ono što ljudi, a i biljke na jugu Hercegovine osjećaju.

Što se tiče dogledne budućnosti Zulum ističe:

”I u narednom razdoblju prema sadašnjim pokazateljima, očekuje se slično, promjenjivo vrijeme s nešto višim temperaturama. U Hercegovini će temperature izjutra biti 15, 16 stupnjeva, a preko dana će prelaziti i preko 20 podioka. Međutim, početkom idućega tjedna slijedi još jedno manje zahlađenje, a potom će temperature rasti sve do zadnjeg vikenda u svibnju, nakon čega bi trebalo doći do stabilizacije vremenskih prilika”.

Dakle, prosječna temperatura za 14 dana svibnja u Mostaru, odnosno Hercegovini, najniža je u zadnje 42 godine.

Tom podatku ne treba nikakav komentar.