Suđenje Kaplanu i ostalima u Čapljini: Žele se prikazati neuračunljivima

2282

S Općinskog suda u Čapljini jučer su Dnevnom listu, baš kao i prije dva tjedna, potvrdili da rasprava nije zakazana, jer se čeka nalaz vještaka. Obrana optužene trojke tražila je nadvještačenje, budući da su vještačenja Davorina Kozomare i Damira Juge posve oprečna u smislu kvalifikacije tjelesnih ozljeda pretučenih Stočana

Suđenje Salmiru Kaplanu, Ahmetu Ljuboviću i Demiru Mahmutćehajiću ponovno je zastalo. S Općinskog suda u Čapljini jučer su Dnevnom listu, baš kao i prije dva tjedna, potvrdili da rasprava nije zakazana, jer se čeka nalaz vještaka, odnosno vještakinje.

Obrana optužene trojke tražila je nadvještačenje, budući da su vještačenja Davorina Kozomare i Damira Juge posve oprečna u smislu kvalifikacije tjelesnih ozljeda pretučenih Stočana. Posebno je zanimljivo što je zatraženo i neuropsihijatrijsko vještačenje Ljubovića i Mahmutćehajića, kojem je, izvjesno je, cilj dokazati da su u vrijeme nereda u Stocu nisu bili uračunljivi.

Kako saznajemo, imao je takvih ideja i prvooptuženi, no nije mu se baš uklapalo s političkom karijerom i brojnim javnim nastupima.

Nakon Kozomare i Juge, vještačenja će za ozlijeđene, ali i optužene obaviti prof. dr. sci. Alma Bravo iz Sarajeva. Podsjetimo, Marijo Raguž je proveo osam dana na intenzivnoj njezi Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru, s prijelomom tiroidne hrskavice i nagnječenjem vrata.

Vještak Davorin Kozomara je na temelju medicinske dokumentacije bolnice u kojoj je Raguž liječen utvrdio da je njegov život u opasnosti nakon što ga je napao SDA-ov kandidat za načelnika Salmir Kaplan.

Nasuprot tome, vještak Jugo okarakterizirao je Raguževe ozljede kao lakše, i malte ne ustvrdio da je Raguž u bolnici „džaba ležao“.

U više navrata vještaci su pozivani na sud u Čapljini, da iznesu, pa i suprotstave mišljenja.

Inače, od nasilna prekida izbora i tučnjava u Stocu protekle su dvije i pol godine. Suđenje gore spomenutoj trojki prolongiralo se na različite načine, a stanke su znale trajati i po četiri mjeseca, nekad zbog zdravstvenog stanja optuženih, nekad zbog čekanja nalaza vještaka. Saslušan je niz svjedoka, izravno vezanih za izgrede u Stocu, ali i onih koji su u to vrijeme bili kilometre udaljeni, poput članova Središnjeg izbornog povjerenstva.