Strava u dolini Neretve: zapuštena goveda i krave tumaraju po cesti, ugibaju u kanalima i čine milijunsku štetu poljoprivrednicima

3406

Stočar Dragan Bezer, čije krave i ovce lutaju bez ikakve kontrole dolinom Neretve i koje će, zbog pojave zarazne bolesti bruceloze, najvjerojatnije morati po neretvanskim brdima i močvarama sakupljati vojska, priveden je u ponedjeljak navečer u Policijsku postaju Metković jer je pucao u tele.

Ovo je za Slobodnu Dalmaciju potvrdilo nekoliko osoba koje su vidjele da je Bezer pištoljem usmrtio tele, te su o tome obavijestili policiju i veterinarsku inspekciju.

”Postupajući po dojavi, policijski službenici su na mjestu događaja, u suradnji s nadležnim veterinarskim inspektorom, obavili očevid, a kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je govedo, koje nije bilo označeno ušnom markicom, usmrtio 63-godišnjak”, kazali su za Slobodnu Dalmaciju u PU dubrovačko-neretvanskoj.

U policiji tvrde da je životinja usmrćena pogodnim oružjem, odnosno humanim oružjem za usmrćivanje životinja, takozvanim stočarskim pištoljem. Policija je o svemu do sada utvrđenom izvijestila nadležno državno odvjetništvo, a kriminalističko istraživanje se nastavlja i dalje. Bezer nije zadržan u policiji, nego je nakon davanja iskaza pušten kući.

Slobodna Dalmacija piše kako je Dragan Bezer vlasnik stoke koja uništava sve pred sobom. On je uzurpirao stotine hektara obradivih površina koje koristi za ispašu svojih životinja, pritom čineći milijunske materijalne štete lokalnim poljoprivrednicima.

Goveda koja gospodin Bezer posjeduje u očajnom su stanju, prepuštena sama sebi, o njima se ne vodi nikakva briga te nisu ni pregledana ni cijepljena već godinama.

Krave ugibaju po poljima, brdima, utapaju se u kanalima i nerijetko ostanu tamo gdje su i uginule. Ne zakapaju se, nego im se skine markica ako je uopće imaju, rekao je za Slobodnu Dalmaciju jedan poljoprivrednik koji je želio ostati anoniman.

Iako mu je izdana zabrana prometa životinjama, Bezer uredno ubija telad i prodaje ih na crno, bez ikakve zdravstvene kontrole. Meso završava u lokalnim mesnicama, pa čak i preko granice u susjednoj BiH, rekao je novinarima jedan od sumještana.