Košarka: Čapljna je nedavno osigurala viši rang, ali igranje u njemu je još otvoreno pitanje

1482

Pet godina poslije ispadanja iz Premijer lige 2014. plasman u elitni bh. košarkaši rang su ostvarili igrači Čapljine.

Prethodnih sezona klub se u stvari samo održavao na životu, iza seniorske momčadi koja je od 2009. do 2014. ostvarila neke izuzetne uspjehe (polufinale prvenstva, polufinale Kupa, četiri puta sudionici Lige 6) nije ostalo ništa.

Upravo iz toga su u posljednjih godinu i pol dana u Čapljini pokušali izvući pouke i prvenstveno unaprijediti rad omladinske košarkaške škole.

”Kad sam prije godinu i pol preuzeo voditi omladinski pogon bila je stvarno loša situacija. Moj primarni zadatak u klubu i jeste škola košarke koja sad ima skoro stotinu polaznika”, govori Mario Jerkić, voditelj škole košarke i član uprave.

Prošle sezone je klub ušao u suradnju s mostarskim Zrinjskim i to im je očito donijelo iskorak na seniorskom nivou.

”Zrinjski nam je pomogao s trenerom Borisom Džidićem i nastojanjem da se kroz naš klub razvijaju njihovi igrači koji imaju manju minutažu, a koji su ujedno nama u tom trenutku dobro došli”, pojašnjava Jerkić.

U prvoj polusezoni to je bilo povuci – potegni, nije sve išlo bajno, čak nismo imali ni dovoljan broj igrača za trening pa smo bili prisiljeni igrati veliki broj prijateljskih utakmica. Imali smo u tom dijelu Milana Lužaića koji je odlično igrao, pa su ga povukli u Zrinjski. S druge strane dobili smo nekoliko igrača iz Zrinjskog. Tako smo se pomakli s četvrtog na drugo mjesto regularnog dijela sezone te u doigravanju pobijedili Grude, a onda i Posušje te osvojili Ligu HB.”

Međutim pred klubom je tek glavni posao. Premijer liga je tu i sad treba osigurati logistiku nužnu za mnogo ozbiljnije natjecanje.

”Ponovno se slaže uprava, želimo da se uključe gospodarstvenici. Sad se sve svodi na taj financijski dio jer igranje Premijer lige je puno skuplje od Lige HB. Još su tu u tijeku pregovori sa Zrinjskim o tome kako možemo nastaviti suradnju”, govori Jerkić.

Tako je u ovom trenutku ipak igranje Premijer lige i dalje otvoreno pitanje. Iako je očito da su u klubu optimisti i trebali bi riješiti pitanje financija.

”Mi smo odlučili početkom sezone da nije poraz ukoliko ipak ne budemo odlučili da igramo viši rang. Ne držimo se slijepo toga da moramo igrati Premijer ligu. Ako uspijemo završiti financijsku konstrukciju, onda ćemo igrati”, zaključio je Mario Jerkić.

Kako sklopiti tim

Ukoliko budu igrali ligu, Čapljinci tvrde da bi nešto drukčije postupili u selekciji igrača nego je to bio slučaj u prethodnom periodu igranja ovog ranga.

”Ne bi tražili puno igrača sa strane. U momčadi koju imamo mora biti dio Čapljinaca. Tražili bi dva vrhunska pojačanja te nekoliko mlađih igrača koje bi vezali na nekoliko godina ugovora.”

Oko stotinu polaznika škole

Omladinski pogon Čapljine sad broji blizu stotinu polaznika.

”Sad imamo i žensku sekciju. Najbrojniji smo u uzrastima od 2005. do 2010. godišta, a tu smo i jako uspješni na svim turnirima gdje se pojavimo, kaže Jerkić koji zajedno s Josipom Jelčićem vodi mlađe selekcije u klubu.”

Zaštititi interese kluba

U Čapljini sad nastoje zaštititi interese kluba koji nema ništa od npr. NBA igrača Dragana Bendera iako je u Čapljini trenirao tri – četiri godine.

”Ono što je dosad bio problem je da se pojavljuju menadžeri koji odvedu djecu i predstavljaju se kao njihovi zastupnici, kao da nisu trenirali u našem klubu. Zato sad uvodimo ugovore kojima je osnova da se zna da je dijete poniklo u Čapljini i da tu ima svoju prvu registraciju. Mi s tim ne zadržavamo dijete na putu odlaska u veće sredine, samo želimo imati trag da smo matični klub”, kaže Jerkić.