Građani BiH od danas plaćaju manje troškove roaminga u regiji

771

Građanima Bosne i Hercegovine i širom regije umanjeni su troškovi roaminga što je rezultat Regionalnog sporazuma o roamingu, koji je potpisan 4. travnja 2019. na Digitalnom samitu Zapadnog Balkana u Beogradu.

Bosna i Hercegovina je odigrala veoma konstruktivnu ulogu kao prva zemlja u regiji koja je bila spremna za potpisivanje ovog sporazuma, koji također predstavlja značajan korak ka zajedničkom roaming prostoru EU i Zapadnog Balkana.

“Prilikom putovanja svatko želi koristiti svoj telefon pod istim uvjetima kao da je kod kuće. Princip ‘roaminga kao kod kuće’ koji se primjenjuje u EU smatra se jednom od najuspješnijih inicijativa EU. Od toga će dugoročno korist imati i korisnici i pružatelji usluga. Naša želja je da se BiH što prije pridruži ‘virtualnom’ EU roaming prostoru. “, kazao je ambasador EU u BiH, Lars-Gunnar Wigemark.

Sporazum kojim se predviđa potpuno ukidanje naknada za roaming u regiji u sljedeće dvije godine, predstavlja jasnu poruku o predanosti regije europskim integracijama.

Sporazum je omogućio BiH da aplicira za relevantna bespovratna sredstva EU u sklopu Investicijskog okvira za Zapadni Balkan.

Za regiju su osigurana sredstva u ukupnom iznosu od 30 milijuna eura za razvoj širokopojasne infrastrukture i mobilizaciju strateških ulaganja u telekomunikacije.