Potpuni kolaps: Radnici Aluminija blokirali cestu Mostar-Sarajevo

1995

Zbog provjeda građana blokirana je magistralna cesta M-17 Jablanica-Mostar, kod tunela Salakovac.

Cestu su blokirali radnici Aluminija, koji su ranije danas blokirali i cestu Mostar-Čapljina.

Oni kažu da će na cesti ostati do ponoći kada je najavljeno gašenje Aluminija.

Aluminij ima osiguranu isporuku električne energije do večeras u ponoć, nakon čega bi pogon mogao biti iskopčan s mreže, što bi značilo kraj nekadašnjeg giganta.

Jutros su predstavnici radnika razgovarali s premijerom HNK Nevenkom Hercegom i gradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem, a zatražili su i susret s premijerom FBiH Fadilom Novalićem.

Dobili su informaciju da će Vlada FBiH u petak raspravljati o situaciji u Aluminiju, ali se boje da će tada biti prekasno.

Nagli prestanak rada pogona značio bi hlađenje tekućeg metala u proizvodnim ćelijama, a radnici strahuju da bi takav rasplet situacije značio trajni prestanak rada Aluminija.

Podsjećamo, zbog visokih cijena električne energije Aluminij nekoliko posljednjih godina posluje s gubitkom. Ukupan dug kompanije iznosi oko 400 milijuna maraka, od čega se više od pola odnosi na dug za potrošenu električnu energiju.

Vlada FBiH vlasnica je 44 posto dioničkog kapitala u Aluminiju, mali dioničari također imaju 44 posto dionica, a Vlada Republike Hrvatske preostalih 12 posto.