FOTO | Ronioci očistili gradska kupališta Jaz, Mlinicu i Buk

2832

Već 13 godinu za redom, ronioci ronilačkog kluba ”Ardea” iz Čapljine zajedno s čapljinskim vatrogascima sudjelovali su u ekološkoj akciji čišćenja kupališta.

Tako su na radost mnogobrojnih kupača, koji svakodnevno dolaze na gradska kupališta Jaz, Mlinicu i Buk, ove lokacije očišćene od otpada.

U razgovoru s Matom Jurkovićem, zapovjednikom protupožarne postrojbe Čapljina doznajemo kako ova akcija kreće od Gruda, a čišćenje se izvršava sve do Čapljine.

”Ekološka akcija čišćenja naših kupališta traje već 13 godinu za redom u kojoj sudjeluju čapljinski vatrogasci zajedno sa ronilačkim klubom ”Ardea”. Ova akcija kreće od Gruda do lokacije u Čapljini, točnije ovdje u Strugama. U ovogodišnjoj akciji sudjelovalo je između 50 do 100 ronilaca, ne znamo točan broj jer nije definiran na svim lokacijama. Nas je ove godine zapalo da očistimo područje naše općine, a to su tri lokacije odnosno kupališta: Jaz, Mlinica i Buk”, kazao je Jurković.

Akcija ”očistimo naša kupališta” pored ekološke komponente ima i onu sigurnosnu, kupači će biti bolje zaštićeni, obzirom da se krupni otpad baca u rijeke.

Zadatak ronioca bio je izvući sav krupni otpad iz Trebižata.

”Ove godine sudjelovali smo sa osam ronilaca i sa tri osobe u čamcu na površini. Zadatak je da se sav krupni otpad izvuče iz korita rijeke Trebižat, pa tako i sa svih naših kupališta. Mogu reći da su naša kupališta Jaz, Buk i Mlinica izuzetno čista od sitno otpada i plastike. U posljednjem ronjenju smo vidjeli da se tu pojavilo nekih guma i krupnijeg otpada poput stolica i plastike, pa smo to u današnjoj akciji uspješno očistili. Uz pomoć čamca sav otpad smo uspjeli izvući iz rijeke”, zaključio je Mate Jurković, zapovjednik protupožarne postrojbe Čapljina.