FOTO | U Gabela Polju postavljen novi spomenik poginulim braniteljima

2861

U naseljenom mjestu Gabela Polje postavljen je novi spomenik poginulim braniteljima, herojima koji su nesebičnom žrtvom vlastitih života osigurali da mi danas slobodni hodamo rodnom grudom.

U poslijepodnevnim satima u groblju svetog Josipa blagoslovljen je i otkriven spomenik koji je postavljen u čast braniteljima koji su stradali u Domovinskom ratu.

Na ovom spomeniku ispisana su imena svih poginulih branitelja, a to su: Ivan Jelinić, Ivica Prusac, Dražen Kozina, Pero Šutalo, Mate Dodig, Gojko Galić, Ante Petrušić, Ivo Zubac.

Djeca poginulih branitelja otkrili su novi spomenik u Gabela Polju.

U svom obraćanju svim prisutnim Andrija Barišić, predsjednik mjesne zajednice Gabela Polje je izjavio: ”Ovo je spomenik našim vitezovima koji su svoj život položili za najviši cilj. U ovaj tvrdi kamen zlatnim slovima su upisana njihova imena. 1991. godine oni nisu dvojili, stali su u prve redove jer su dobro znali da od onih koji su napadali našu Domovinu gori su samo oni koji ju nisu branili. Djeco poginulih branitelja, budite ponosni na svoje roditelje, majke i očevi budite ponosni na svoje sinove, supruge budite ponosne na svoje muževe”.

Vijence i svijeće položili su obitelji poginulih branitelja, Oliver Soldo i Donko Jović ispred županije HNŽ-a, gradonačelnik Čapljine dr. Smiljan Vidić sa Udrugama proisteklih iz Domovinskog rata te gradonačelnik grada Metkovića Dalibor Milan, predstavnici brigada te predstavnici mjesne zajednice Gabela Polje.

”Svako djelo ima svog idejnog i izvedbenog tvorca pa tako i ovo djelo oko kojeg smo se okupili. Ovaj spomenik ima svoje tvorce i u idejnom i u izvedbenom smislu, a to su gotovo svi koji su ovdje, odnosno puno ljudi kojih je sudjelovalo u izgradnji ovog spomenika i zato svima hvala. Ovo je svakako prigoda da na poseban način pozdravim obitelji poginulih branitelja čija su imena upisana na spomeniku, ali i sve ostale članove obitelji poginulih branitelja koji su ovdje. Dobro znamo da je povijest hrvatskog naroda obilježena jednom velikom žrtvom za slobodu. Cijela naša povijest bila je nekakva borba koja je uvijek tražila žrtve. Nažalost Hrvati u Bosni i Hercegovini još uvijek se moraju boriti za svoju slobodu, još uvijek se moraju boriti za jednakopravnost jer u ovako nakaznoj, slobodno se može reći takvoj državi, borba za našu jednakopravnost još uvijek traje. Sada se borimo da bi imali pravo na svoj TV kanal te da bi imali pravo na svoj jezik, kulturu i vjeru te na kraju moramo se boriti da izaberemo svog člana predsjedništva. Za kraj bih htio zahvaliti svim braniteljima, ne samo u Domovinskom ratu nego kroz cijelu hrvatsku povijest”, kazao je gradonačelnik Grada Čapljine dr. Smiljan Vidić.

Spomenik je blagoslovio don Marko Kutleša, a svojom pjesmom cijelu svečanost otkrivanja spomenika uveličala je muška klapa ”Trebižat”.