Sve je spremno za Maraton lađa 2019.

1357

U prostorijama Udruge lađara Neretve održana je tiskovna konferencija povodom održavanja Maratona lađa 2019.

Predsjednik Udruge Dalibor Obradović je na početku konferencije naglasio kako su do sada imali uspješnu godinu: ovogodišnja promocija Maratona lađa je počela na Sajmu nautike u Zagrebu gdje su bili suorganizatori sajma i gdje se dogovorio dio sredstava kojeg će dobiti preko HTZ-a Metković.

Potom su išli na dosad najbolje organiziranu utrku na Jarunu na kojoj se natjecalo 16 ekipa te na utrku Vogalonga u Veneciji gdje su naučili puno toga u kojem bi smjeru trebao ići i Maraton lađa što bi trebalo promovirati s turističkim zajednicama i predstavnicima medija.

Uslijedili su kupovi: Kup sv. Ante u Kominu, Kup Gospe Karmelske u Krvavcu i Kup sv. Ilije.

Ove godine je prijavljena 31 ekipa i prijave su protekle u redu, a povećani broj prijavljenih ekipa manifestira rad Udruge lađara Neretve kroz proteklu godinu.

Očekuje se veliki broj visokih uzvanika, a do sada su potvrđeni dolasci predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, predsjednice Uprave Zagrebačkog holdinga Ane Stojić Deban, ministrice poljoprivrede Marije Vučković i saborskih zastupnika iz doline Neretve.

Ove godine će na Maratonu biti dva zapovjedna broda: to će biti katamaran od 130 mjesta i motorni brod Felun koji veslačima neće stvarati nikakav problem jer ne prave valove te će ove godine biti 11 do 12 turističkih brodova.

Osigurana je malo veća kontrola brodova na Neretvi da bi bilo što manje smetnje prema lađarima. Lađe su također spremne te se može reći da je sve što se tiče ovogodišnjeg Maratona lađa spremno uključujući i brzinske utrke u Opuzenu i utrku lađarica.