Državni službenici više neće moći ”fejzbučit” na poslu!

1374

Iako se, nakon entitetskih, i Vlada Brčko distrikta odlučila na zabranu korištenja društvenih mreža tijekom radnog vremena, u praksi je situacija drugačija, jer državne službenike niko ne može spriječiti da, primjera radi, putem svojih telefona posjećuju, recimo, Facebook ili Twitter.

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić izjavio je nedavno, kada su članovi Vlade osudili svaki govor mržnje od strane državnih službenika i namještenika, posebno tijekom radnog vremena i putem društvenih mreža, da zaposleni u Vladi i ostalim institucijama moraju imati odgovornost za svoje postupke, prenose Nezavisne novine.

“Vlada je zadužila rukovoditelje organa uprave i drugih institucija da u suradnji sa službenikom za etiku izanaliziraju propise koji uređuju ovu materiju i predlože njihove izmjene, a sve s ciljem suzbijanja govora mržnje i potpune zabrane korištenja društvenih mreža za vrijeme radnog vremena”, istaknuo je Milić.

Odavno je ovakva praksa na snazi u Vladi FBiH, čiji radnici, kako je “Nezavisnim” potvrđeno, na društvene mreže mogu pristupiti svojim telefonima, ali se to ne odnosi i na računare.

“Nemoguće je putem službenih računara pristupiti društvenim mrežama, jer je takav pristup blokiran”, rekli su za “Nezavisne” iz Vlade FBiH, odakle dodaju da ne postoji nikakva odluka koja službenicima Vlade brani da društvenim mrežama pristupaju telefonima, jer bi takva zabrana predstavljala kršenje više konvencija. Situacija je, kada je riječ o socijalnim mrežama, slična kao u Vladi FBiH.

“Facebooku, Twitteru, Instagramu, pa i YouTubeu, ne mogu pristupiti sa svog računara. Takva odluka donesena je davno. Jednostavno, pristup nam je blokiran. Naravno, na sve te društvene mreže mogu da uđem sa svog telefona”, rekao je za “Nezavisne” jedan radnik Vlade RS.

Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave RS, smatra da radnik tijekom svog radnog vremena nema nikakve potrebe ni da bude na društvenim mrežama.

“Društvene mreže treba da služe institucijama kao kanal informiranja, a sve institucije imaju svoje glasnogovornike, dok radnici treba da se bave onim za šta su plaćeni”, rekao je Marić. Kada je riječ o Vijeću ministara BiH, “Nezavisne” pišu da sve zavisi od toga koje vrste poslova radi netko tko je ovdje zaposlen.

“Dio zaposlenih može pristupiti društvenim mrežama sa službenih računara, ali su za to morali pisati zahtjev. Ako im se zbog opisa posla zahtjev odobri, oni mogu ulaziti, recimo, na Facebook. Međutim, dobar dio nema takvu dozvolu, ali na socijalne mreže, naravno, mogu ulaziti putem svog telefona”, kažu za Nezavisne iz Vijeća ministara BiH.