Stvaramo mladu momčad, a cilj je izbjeći borbu za ostanak

679

Sezona u Prvoj federalnoj nogometnoj ligi je pred vratima, klubovi imaju posljednje, generalne, provjere pred početak prvenstva, treneri promišljaju i kombiniraju jer važno je u Ligi, iz koje može ispasti trećina klubova, dobro startati.

U Bjelavama su se trudili da Čapljina iduću sezonu dočeka spremna. Umjesto igrača koji su otišli, nađene su zamjene, a stigao je i koji igrač prije.

Tu je i novi trener – Dragan Radović, koji je u prošloj sezoni bio u Olimpiku. Uz njega su Emir Cerić – Ćike, legenda čapljinskog nogometa, i sportski direktor Damir Obad.

Bujna, uredno pokošena trava sugerira da i ljudi koji se brinu o zelenom tepihu nisu sjedili prekriženih ruku.

Pred trening okupljeni igrači čekaju da trener da znak za popodnevni trening, a još koju slobodnu minutu iskoristili smo za nekoliko pitanja treneru Radoviću, koji za početak o stanju momčadi kaže:

”Što se tiče ekipe, napravljena je u prvom redu od domaćih igrača, iz Čapljine i okolice. Momčad je mlada, ali radna, uz sve nedostatke koje ima naša kao i svaka ekipa, mislim da oni to mogu nadoknaditi kroz svoju mladost i motiv na nogometnom terenu”, kaže novi šef struke prvoligaša iz Bjelava te na opasku da će Čapljina imati malo pripremnih utakmica, nastavlja:

”Počeli smo s pripremama 8. srpnja, što je ipak malo kasno i onda je normalno da su u tom razdoblju premijerligaši bili daleko ispred nas, igrali utakmice, počelo im je prvenstvo, ovo što smo mogli, to smo i odigrali. Mislim da će četiri pripremne utakmice biti dovoljne. Po mom mišljenju, optimalno je pet – šest utakmica u pripremnom razdoblju, ali okolnosti su bile takve da i s ovim moramo biti zadovoljni.”

Što kaže trener, što Uprava, kakvi su planovi za predstojeću sezonu?

”Mislim da smo suglasni i ja i Uprava, takav je i dogovor, izbjeći ono gdje je Čapljina bila prošle sezone, da budemo u gornjem dijelu, da se ne brinemo o ostanku, da iz mlade ekipe izbacimo kojeg mlađeg igrača koji će otići dalje i da od nekih napravimo okosnice kluba.

Kakvu sezonu očekujete, klubovi su mijenjali, pojačavali se, prijelazni rok je bio buran?

”Ovo što sam gledao do sada, dosta klubova je mijenjalo kompletne sastave, što, u biti, po mom mišljenju, nije dobro za ekipu jer teško je uigravanje, treba za to vremena. Vidim da su neke ekipe potrošile previše novca za ovu Ligu, jer kad dovedeš šesnaest-sedamnaest igrača sa strane, mislim da je to i za Premijer ligu BiH previše, a kamoli za Prvu ligu Federacije i da to u biti na dulje staze neće dati dobar rezultat. Može iz početka, ali neke prave rezultate bez domaćih igrača teško je napraviti”, ističe Dragan Radović.

Kada je riječ o klubovima, u prvom planu su TOŠK, GOŠK pa Olimpik, koji će i dalje ostati u vrhu jer je ostalo dosta igrača, vidim i da Zvijezda Gradačac najavljuje, ali, iskreno, teško će nešto više učiniti, možda još Orašje, iako se kod njih nikada ne zna.

Izbor za naslov prvaka Prve lige Federacije ipak bih suzio na samo tri nogometne ekipe, a to su GOŠK, TOŠK i Olimpik.

Kako je u Čapljini, jeste zadovoljni?

”Navikao sam na selidbe. Bio sam u Foči, Bijeljni, Prijedoru, Sarajevu, susjednim zemljama – Crnoj Gori i Srbiji, tako da mi dolazak u Čapljinu nije teško pao. Jest malo vruće, ali navikne se čovjek na to, što se tiče ljudi, tu sam stvarno oduševljen. Mislim da je malo sredina kao što je Čapljina, nema pritiska, znači, može se raditi, momci su rasterećeni i mislim da je to dobar znak da možemo napraviti dobar rezultat.”

Uglavnom, u Bjelavama je ozračje optimistično, polet je vidljiv, hoće li se to potvrditi, ostaje vidjeti tijekom prvenstva.