Naš sugrađanin: Nedžad Mahić – slikar duše i tijela

1881

„Lijepa“-uz „ljupko“,“drašesno“,“veličanstveno“,“divno“ i slične izraze – pridjev je koji često koristimo da bismo označili nešto što nam se dopada.

Izgleda da je u tom smislu ono što je lijepo istovjetno sa onim što je dobro,i,zaista,u mnogim je razdobljima historije čvrsta veza uspostavljena između LIJEPOG i DOBROG!(Umberto Eco:Istorija lepote,Beograd 2004.)

Neka ovaj citat Umberta Eka posluži kao uvod kojim autor želi da „prođe“ kroz životopis,slobodno možemo reći, našeg Nedžada Mahić,čija je zadnja pošta početkom rata 1992-1995 godine glasila-Čapljina.

Naš dragi Nedžad je promijenio mjesto boravka,ne svojom voljom i htijenjem,i stigao do Osla(Norveška),gdje je postao „građanin svijeta“ i priznati i poznati umjetnik na kojeg možemo biti ponosni.

Tako otkrivamo nastavnika likovne kulture i umjetnosti,koji je zadovoljio svojim radom učenike Hutova,Čapljine i Osla,gdje je doživio priznanja i uvažavanja učenika, kolega, dijaspore, Ljubušaka u Norveškoj, a svojim aktivizmom i angažmanom zavoljeli su ga u Sarajevu, Mostaru, Čapljini, Ljubuškom…oni kojima umjetnost nešto znači i koji se identificiraju sa sintagmom LIJEPO=DOBRO.

U razgovoru sa slikarom Nedžadom (ar.i tur.Nedžad=“spas“) čujemo da je on po dolasku u Norvešku 1993.godine mogao biti samo: maler(deutsh) ili moler .Slikar ili moler. Nedžad je našao „spas“u slikarstvu kao likovni pedagog (17 godina) ili kao umjetnik i stvaratelj mnogih umjetničkih slikarskih ostvarenja kaoja će se tek valorizirati kod likovne kritike.

Nedžad je tijekom svog života stalno bio u potrazi za Ljepotom i Lijepim.

Odatle i naslov ovog teksta:slikar duše i duha.Ako dušu i duh ne vidimo,onda Nedžad kao umjetnik na platno prenosi „dušu“-jer je i sam „duša“ i duh koji je nevidljiv,ali se osjeća.To zapažaju oni koji poznaju Nedžada,jer ima dušu za svoj narod,za sve narode,“uvrijeđene i ponižene“,za migrante,prijatelje,“zemljake“ i sve one koji imaju tijelo(živa bića).

To izražava njegov duh koji pokazuje Nedžada kao kosmoplitu,Bosanca i Hercegovca ,Ljubušaka,kulturnog i civiliziranog umjetnika i njegovu posvećenost obitelji, djeci(svojoj i tuđoj),domovini i Općem Dobru ondje gdje lebdi njegova „duša i tijelo“.

Nedžad se uvijek pitao od osamdesetih godina „da li smo mi dio svijeta ili je svijet dio nas“(mjuzikl „Kosa“Odgovor je pronašao u Norveškoj).I to u sredini koja zna ljudske vrijednosti bez onih –izama kojima su opterećeni naši prostori koji polako ostaju bez „duha i duše“.Čak nema više ni narodne zakletve:“duše mi“ ili „dušinje mi“ili „dušinje ti“.A znamo da prvi „zločini“ nastaju u jeziku…

Na izložbi koju je priredio u Internacionalnom kulturnom centru „Preporoda“ u Oslu,čiji je član Odbora posljednjih deset godina,književnik iz Ljubuškog, profesor Munib Delalić je između ostalog rekao:“Nedžad Mahić je veoma skroman ali veliki radnik, odličan pedagog i slikar“.To su istaknuli i ostali voditelji njegovih izložbi u Norveškoj od Ajanovića, preko Zlate Erkočević-Konjhodžić, Andreasen Marie Najvig ,te obavezni učesnik izložbi profesor Sven Svinesund.

Priloge o radu i djelovanju Nedžada Mahića u Norveškoj su dali mnogi veleposlanici Bosne i Hercegovine u Norveškoj,kao i njihove kolege rezidentne u Oslu kao predstavnici svojih zemalja iz čitavog svijeta.

Izložbe u Oslu obično traju jedan dan,sa ciljem kako Mahić kaže druženja,uz prigodnu muziku i zakusku. Izložbe služe kao večeri za sjećanje i kao doživljaj bosanskohercegovačkog identiteta i kulture. Primjećeno je da na izložbama prisustvuje veliki broj Norvežana i zato se u norveškim novinama pojavljuju naslovi:“Oslo ne pamti takvu posjetu na izložbama“.

Na posljednjoj izložbi u veleposlanstvu Bosne i Hercegovine u Oslu, Pedagoški zavod Norveške, a posebno šef za školstvo u Norveškoj se zahvalio na izložbi i istaknuo „vrijednost i doprinos u usavršavanju školstva njegove domovine Norveške istaknuvši ulogu stvaraoca i slikara Nedžada Mahića“.

Humanitarni rad, donacije, pokloni su također obilježili boravak našeg Nedžada u Norveškoj. Veliki dio prostora i teksta bi obuhvatilo „milosrđe“ koje nesebično poklanja Nedžad svojoj domovini .Nedžad je sudjelovao u akcijama prilikom poplava u Bosni, te učestvovao u prigodnim izložbama kao npr: na izložbi „Caritasa“ u Njemačkoj na inicijativu slikarke i profesorice Nade Pivac u Njemačkoj u humanitarne svrhe itd.

Nedžad je dao idejno i izvedbeno rješenje za ulazna vrata harema u Čapljini,te u rekonstrukciji džamije u Čapljini.Nije se Nedžad ustezao kada su pokloni u pitanju za poznate ličnosti i ustanove. Na ulaznim vratima harema u Čapljini bio je ispisan kratki tekst i ime i prezime vakifa Nedžada Mahića prilikom otvaranja ovog zdanja kojeg nemaju ni veći gradovi od Čapljine .Međutim,nedugo nakon toga ,jedan vandal iz Čapljine ,koji pripada i Nedžadovom narodu je dlijetom i malo jačim čekićem, uklonio ima Nedžada Mahića sa desnog zida ovih vrata harema. Primitivizam sa pokrićem!Sramotno i perverzno!

Pošto je Nedžad „građanin svijeta“tako se i njegova djela (čitaj:slike) nalaze u Švedskoj, Danskoj, Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Karolini, New Yorku, a više od 300 slika ukrašavaju domove i ustanove prijateljske Norveške.

Posljednji ciklus „ruže Sarajeva“,“Mostarka“ zaslužuju povjerenje ali i njegovu ljubav prema ovim gradovima koji mu „život znače“.

I u 83.godini Nedžad i dalje radi-slika, a najviše se ponosi radom kao pedagog. Sedamnaest godina obrazovanja i odgoja norveških učenika devetih i desetih razreda su „lično bogatstvo“ našeg Nedžada. Bivši učenici mu se često javljaju i zahvaljuju,kao i kolege sa kojima je radio u obrazovanju. Bodre ga i poštuju i njegovi Ljubušaci odakle je rodom: Kemal i Senka Hrnjičević, Mediha i Adla Konjhodžić, Zlata Erkočević-Konjhodžić, Mediha Konjhodžić, Melika Mahić, Munib Delalić, Fadila Delalić, Ethija Mahić, Sibila Bašić, Mithad Muminagić …

Nedžad je često u Sarajevu sa svojom kćerkom Amnom Bajrović koja se bavi dizajnom i vrlo je priznata u Sarajevu, i diplomirala je u Sarajevu.

Njegov sin Malik Mahić je specijalist fizioterapeut i mr. statistike i zaposlen je u Oslu.

Našem Nedžadu želimo dobro zdravlje i nova ostvarenja u onome u čemu je najbolji: Nedžad,slikar!