Hrvatska poseže za uvoznom radnom snagom – radnici stižu iz Indije

860

Nedostatak radne snage sve više pogađa Hrvatsku, a mnogi poslodavci se žale da ne mogu pronaći radnike osobito tijekom sezone i posežu za uvoznom radnom snagom, prenose hrvatski mediji.

Radnica Timapur iz Indije, koja je posao pronašla kao beračica rajčice kaže da joj ustajanje u četiri ujutro nije problem i da je došla u Hrvatsku, jer je htjela raditi.

“Ovo je lijep i dobro plaćen posao, a u Indiji su male plaće”, kaže Timapur.

Uskoro će trećina, od oko 80 zaposlenih u proizvodnji rajčica u kojoj Timapur radi, također biti iz dalekih zemalja. U tvrtki u kojoj Indijka radi kažu da nisu mogli na domaćem tržištu pronaći radnu snagu tako da su ove godine morali angažirati specijalizirane agencije koje su im pomogle u pronalasku strane radne snage.

I u drugim djelatnostima je slično, pa su tako pojedni radnici došli iz Filipina u Šibenik.

“Radila sam u Dubaiju, ali su me zanimale europske države i ovdje mi je bilo najlakše da dođem”, kaže radnica sa Flipina Elovel Lego, a njezin kolega Vijlam Altura navodi da je došao prošle godine kako bi pomogao svojoj djeci koja žive na Filipinima.

Potražnja za radnom snagom sve je veća, uvozne kvote su ispunjene, a u jednoj agenciji za zapošljavanje kažu da je nedostatak radnika ne samo u građevinarstvu i ugostiteljstvu, već i za poslove zemljoradnje i stočarstva, a da nedostaju radnici za gotovo sva zanimanja.

Samo u ugostiteljstvu nedostaje još oko 1.500 radnika, a dogodine bi taj broj mogao biti i veći. U sektoru građevine manjak radne snage itekako se osjeti, a poslodavci već sada upozoravaju da će im nedostajati više desetina tisuća radnika.

Iz Hrvatske građevinske komore podsjećaju da je problem manjka radnika i demografsko pitanje.

Uvoznih kvota za graditeljstvo ostalo je samo oko 500, a manjak radnika u tom sektoru itekako će utjecati na ugovaranje novih poslova i poštovanje rokova, prenosi Biznis.ba.