Maturalne večeri u prostorijama škole: Zabranjeno unošenje alkohola i duhanskih proizvoda

2157

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (RS) nastavljena je danas razmatranjem izmjena i dopuna Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju.

Ministrica prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić istakla je da izmjene i dopune ovog zakona predviđaju da će proslava maturske večeri za učenike završnog razreda, ubuduće biti organizirana u prostorijama škole.

Ukoliko ne postoje uvjeti za organiziranje proslave maturalne večeri u prostorijama škole, proslava se može organiziratii, u dogovoru s nadležnom jedinicom lokalne samouprave, u ustanovama kulture ili sporta na području jedinice lokalne samouprave.

Po njenim riječima, u organiziranje proslave maturalne večeri moraju biti uključeni predstavnici savjeta roditelja i savjeta učenika.

Učenici imaju pravo na zaštitu i sigurnost u prostorijama u kojima se organizira maturalno večer i zabranjeno je unošenje i služenje alkoholnih pića i duhanskih proizvoda maloljetnim osobama, navedeno je u Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju.

Trivić je navela da je jedna od novina izmijenjenog zakona uvođenje “Svetosavske nagrada za najboljeg nastavnika i učitelja, koja će biti dodjeljivana svake godine na praznik Svetog Save, 27. siječnja”.

Na dnevnom redu su i izmjene i dopune zakona o uređenju prostora i građenju; razvoju malih i srednjih poduzeća; zanatsko-poduzetničkoj djelatnosti; registraciji poslovnih subjekata; javnim putevima; naučnoistraživačkoj djelatnosti i tehnološkom razvoju; te između ostalog i o elektronskom potpisu u RS.

Zastupnici bi se o apsolviranim točkama dnevnog reda trebali izjasniti u petak, 27. rujna.