Berba vinskih sorti grožđa u Čapljini protegnut će se i na prvu dekadu listopada

1981

Berba vinskih sorti grožđa u čapljinskom vinogorju u punom je jeku. Zbog razlike u dubini tla zapadno od Neretve privodi se kraju, dok će se istočno od Neretve, na području Višićke kasete i Dubravama, prenijeti i na prvu dekadu listopada.

Jednodušna ocjena je da će ažurni vinogradari koji su proljetos uspjeli sačuvati grožđe, imati dobru berbu, ne kao prošle godine, ali obilniju od prosjeka, dok će kvalitetom biti bolja od prošlogodišnje.

”Zadovoljan sam urodom, a posebice kvalitetom. Grožđu su pogodovale i vremenske prilike u završnoj fazi zriobe. Upravo beremo blatinu, a očekujem da ćemo i nju završiti ovoga tjedna“, ističe Gordan Rebac, vlasnik Vinarije „Rebac“ iz Trebižata.

Kampanja berbe vinskih i stolnih sorti grožđa u najvećem čapljinskom plantažeru tvrtki „Agroherc“, u punom je jeku s tim da će još potrajati.

”Kvalitetom i urodom jako smo zadovoljni. Do sada su nas služile i vremenske prilike, ako se tako nastavi berbu vinskih sorti grožđa okončat ćemo do kraja idućega tjedna odnosno 5. listopada, dok će berba stolnih sorti potrajati sve do polovice idućega mjeseca“, kaže Željko Prce, tehnolog „Agroherca“.

Urodom, a posebice kvalitetom zadovoljan je i Ozrenko Matić vlasnik vinarije „Vino Matić“ iz Trebižata:

„Godina je u svakom pogledu dobra, urod dobar, a kvaliteta mogu reći čak izvrsna. Berba će potrajati još koji dan, vjerojatno sve do polovice idućega tjedna za kada se najavljuje i značajnija promjena vremena“, kaže Matić.

Berba grožđa popularno ‘trganje’ u punom jeku je i u vinariji „Vina Zadro“ iz Domanovića.

”Urod je dobar, grožđe zdravo, tako da vinoljupci od ovogodišnje berbe mogu očekivati isto tako dobra, čak i vrhunska vina. Bilo je nekih zanimljivosti, pa smo tako usporedo brali rani chardonnay i merlot koji je kasnija sorta. Isto tako berba je ranija na lokalitetu Bogoševca na visini od 420 metara nego na području Domanovića. Sve skupa jako smo zadovoljni, a berbu privodimo kraju“,. Kaže Dražen Martinović, tehnolog vinarije „Vina Zadro“, dok njegova kolegica, tehnologinja, Zdravka Palameta naglašava:

”Ove godine po pravi puta planirali smo i proizvodnju pjenušca roze. Do sada smo proizvodili pjenušac samo od sorte žilavka, a sada ćemo se okušati i u proizvodnji roze pjenušca, koji se na tržištu može očekivati za dvije do tri godine.“

Valja reći da je Vinarija „Vina Zadro“ i ove godine vršila otkup grožđa od kooperanata, a riječ je o grožđu od autohtonih sorti – blatine i žilavke. Cijena je bila 1,5 KM.

Umjesto zaključka može se reći da su kao rijetko kada svi veliki vinogradari čapljinskog vinogorja zadovoljni i urodom, a očito je posebice kvalitetom. U stvari jedno drugo isključuje, obilan urod ne jamči vrhunsku kvalitetu, pa otud i zadovoljstvo i jednim i drugim parametrom.