Čović na kavi s novinarima: Želimo dogodine imati 25 (grado)načelnika

1251

Predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH Dragan Čović održao je u petak na Kupresu druženje s novinarima nakon stranačke klauzure.

Tom je prigodom odgovarao na novinarska pitanja koja su se većim dijelom odnosila na političku situaciju u BiH, ali i međustranačku situaciju te onu unutar HNS-a.

Što se tiče Vijeća ministara, tu se više nema što raditi kao rješenje. Sve smo apsolutno dogovorili. Dogovorili smo okvirni plan o tome što bi Vijeće ministara trebalo raditi. Onda je netko samo zamijenio teze. Tražio je da netko prije početka rada priča o tom radu. Nema nama druge nego odmah uspostaviti Vijeće ministara jer to pokazuje ozbiljnost prema svim institucijama kojima težimo, kazao je Čović ističući kako su njegova stranka i HNS BiH zagovornici europskog puta te da nema prepreka da BiH ne dobije kandidacijski status za Europsku uniju.

Težiti dobrim odnosima s Hrvatskom

Dotaknuo se po pitanju procesa formiranja vlasti određenih tvrdnji kako bošnjačka politika kalkulira s formiranjem vlasti.

Postoje neka nagađanja unutar hrvatskih i bošnjačkih političkih analtičara kako bošnjačka politika taktizira da se do redovnih općih izbora 2022. godine ne formira nova vlast. Na taj način bi se spriječile promjene izbornog zakonodavstva i mnoge druge reforme. Mislim da bi takva politika bila veliki promašaj i da to nije realno. Ipak, moramo biti svjesni da takva razmišljanja postoje. Ali ako bi se išlo s realizacijom tih ideja, onda se postavlja logično pitanje – Kakva je uopće svrha održavanja izbora?, konstatirao je Čović.

Smatra kako bi Bosna i Hercegovina u ovom trenutku trebala tražiti dobre odnose s Republikom Hrvatskom, a ne sukobe i tenzije, jer Hrvatska iduće godine preuzima predsjedanje Europskom unijom gdje će praktično Bruxelles “preseliti” u Zagreb u prvoj polovici iduće godine.

Mi opet imamo neku priliku dok se uspostave institucije Europske komisije, koje se sada uspostavljaju, da nekako uhvatimo ritam koji smo izgubili prije 3-4 godine, dodao je Čović naglašavajući kako vjeruje da novo vodstvo Europske unije može otvoriti vrata BiH.

Želje HDZ-a: 25 (grado)načelnika u BiH

Čović je odgovarao i na pitanje odnosa unutar HNS-a. Kazao je kako je odnos s HDZ 1990 jako dobar dajući primjer kako se to posebno može vidjeti u Hercegbosanskoj županiji.

Ideja je da HNS izađe na lokalne izbore kao cjelina, posebno u onim sredinama gdje nismo brojčano nadmoćni. Naše ambicije su velike. Dogodine želimo imati 25 načelnika i gradonačelnika imati u ime ove političke opcije, osobit kada je riječ o Središnjoj Bosni. Imamo ambiciozan plan u Kreševu, Kiseljaku i Vitezu gdje danas imamo načelnike. Želimo načelnike u Jajcu, Novom Travniku i Busovači, istaknuo je Čović.

Migrantski centar u HBŽ-u se neće graditi!

Čović je na upit novinara komentirao i navode o izgradnji migrantskom centru u Hercegobosanskoj županiji.

Ja sam siguran da se ni na jednom dijelu Hercegbosanske županije neće graditi migrantski centar. Posjet koji sam imao neki dan u Drvaru bila je prilika da naglasimo da nas tamo ima i to 15%. Ako nas u Glamoču ima 800-900, 300-400 u Drvaru i 150 u B. Grahovu, o tome onda treba voditi računa, istaknuo je Čović dodajući da priče o migrantskom centru mogu samo zakomplicirati priču.