Porezna uprava FBiH provodit će pojačan nadzor izdavanja fiskalnih računa

1020

Porezna uprava Federacije BiH će i u idućem razdoblju provoditi pojačane kontrole obveznika fiskalizacije kod kojih je analizom podataka sa servera Porezne uprave Federacije BiH utvrđeno da se stornira i reklamira značajan dio ostvarenog prometa.

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH će aktivnost inspekcijskog nadzora primjene Zakona o fisklanim sustavima u Federaciji BiH provoditi svakog dana, u tijeku radnog vremena i izvan radnog vremena, ali i u dane vikenda u cilju smanjenja sive ekonomije i povećanja porezne discipline kada je u pitanju obaveza evidentiranja prometa i izdavanja fiskalnih računa.

Porezna uprava Federacije BiH je pozvala obveznike fiskalizacije koji se nisu fiskalizirali da to što prije učine, a one koji su se fiskalizirali da izdaju fiskalne račune i svaki pojedinačno ostvareni promet evidentiraju preko fiskalnog uređaja i tako izvrše prijenos podataka o ostvarenom prometu do servera Porezne uprave, jer Poreznoj upravi Federacije BiH nije cilj izricanje sankcija i kažnjavanje, već poštivanje odredbi zakona.

Posebnu pažnju skrećemo obveznicima fiskalizacije koji vrše storniranje fiskalnih računa, da će razloge storniranja prometa morati obrazložiti i dokumentirati. U protivnom ukoliko ne dokumentiraju stornirane račune navedenim obveznicima fiskalizacije na iznos storniranog računa bit će izvršen obračun poreznih obaveza i poduzete sve mjere propisane važećim zakonima, uključujući i podnošenje kaznenih prijava, navodi se u priopćenju Porezne uprave FBiH.

Poštivanjem poreznih zakona i Zakona o fiskalnim sustavima u Federaciji BiH, kako se dodaje, obveznici fiskalizacije neće biti izloženi rizicima pečaćenja objekta, kao ni plaćanju visokih novčanih kazni koje za neevidentiranje prometa i neizdavanje fiskalnih računa iznose od 2.500 KM do 20.000 KM za pravna lica, od 1.000 KM do 3.000 KM za odgovorno lice u pravnom licu, te od 3.000 do 10.000 KM za poduzetnike.

Za ponovo učinjene prekršaje obveznika u iduće dvije godine, Zakonom o fiskalnim sustavima, propisana je i mjera izricanja zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od šest mjeseci do godinu dana.

Porezna uprava Federacije BiH podsjeća i građane da su dužni za svaku kupljenu robu ili izvršenu uslugu tražiti fiskalni račun. Zakonom o fiskalnim sustavima propisana je novčana kazna u iznosu od 50 KM za kupce koji prilikom kontrole ne budu pokazali fiskalni račun inspektoru Porezne uprave Federacije BiH u krugu od 20 metara po napuštanju prodajnog mjesta.

U cilju povećanja porezne discipline, pozivaju građane da traže fiskalni račun i da prijavljuju Poreznoj upravi Federacije BiH obveznike fiskalizacije koji ne izdaju fiskalne račune.

Neizdavanjem fiskalnog računa i neevidentiranjem prometa povećava se siva ekonomija, smanjuje se naplata javnih prihoda i nanosi se šteta budžetu iz kojeg se finansiraju penzije, invalidnine, zdravstvo, školstvo, policija, vojska, pravosuđe, itd, priopćeno je iz Porezne Uprave FBiH.

Iz Porezne uprave FBiH pozivaju građane kako sve slučajeve neizdavanja fiskalnih računa mogu prijaviti na idući način:

E-maila: sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba;
– SMS poruke na broj mobitela 061/724-610;
– Besplatnog poziva na broj 080/020-333 i
– Pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku “Nepravilnosti”