Drenjine na čapljinskoj Veletržnici: Izreka ”Zdrav k’o dren” najbolja reklama

1800

Već desetak godina koncem ljeta i početkom jeseni, na čapljinskoj veletržnici u Tasovčićima u ponudi su i drenjine.

Ove godine ponuda je obilnija nego nekoliko prethodnih, zahvaljujući povoljnijim vremenskim prilikama.

Najprije su u ponudi bile južnohercegovačke čija je sezona na izmaku, a trenutačno svjetlo crveni duguljasti plodovi stižu iz Bileće i Nevesinja.

Prodavač koji se predstavio kao Milan, iz Bileće, samo zbog drenjina potegnuo je do Čapljine, druge robe nema. Govoreći o urodu i tražnji Milan za Radiopostaju Čapljina kaže:

”Drenjine su ove godine dobro rodile, jedre su i pune soka. Ima tražnje, ali nije to neka para, kilogram je 2 KM, a dobar berač dnevno ne može sabrati više od 50 kilograma. Poslije berbe drenjine valja fino očistiti od lišća i drugih primjesa i tek onda dopremiti na pijacu. Kupe ljudi, za sok, za pekmez, a od njih se može praviti i rakija”.

Milan nas je iznenadio izjavo da će sezona drenjina na prostoru Bileće, a time i na velikoj pijaci u Čapljini, potrajati još mjesec dana.

Dakle, za drenjine povoljne klimatske prilike osigurale su bolju ponudu nego prethodnih nekoliko godina, međutim dojam je da je to šumsko voće izgubilo na cijeni. Posebice se to može reći za ljekovita svojstva ove biljke u narodnoj medicini.

Prema tradiciji slično kao šipak, od drenjina je ljekovito praktično sve – kora, list, cvijet, plod. Već sama izreka – zdrav k’o drijen, sugerira na dugovječnost i dobru kondiciju ove biljke. Na čvrstoću drijenovog drveta upućuje izreka – ne može se iscijediti voda iz suhe drjenovine.

Zahvaljujući toj osobini drijenovo drvo je bilo i ostalo popularno u kućnoj radinosti, za pravljenje različitih i to dugotrajnih alata, a od drijena prave se i dobre svirale Stariji su naravno zapamtili i „drinov prut“ kao nekada moćno odgojno sredstvo itd.