FOTO | Bliži se blagdan Svih svetih: Donosimo cijene cvijeća u Čapljini

3219

Povodom blagdana Svih svetih i Dušnog dana na Čapljinskim ulicama može se pronaći veliki broj prodavača cvijeća za nadolazeće blagdane.

To je prigoda kada se svi prisjetimo naših najmilijih koji više nisu među nama, obiđemo njihova posljednja počivališta i u molitvi i tišini se prisjetimo njihova ovozemaljskog života.

Na katoličkim grobljima diljem župa u BiH služe se svete mise, a u županijama/općinama s većinski hrvatskim stanovništvom 1. i 2. studenoga su neradni dani.

Tradicijski se na grobove naših pokojnika nosi cvijeće i lampioni. Iako neki vjeruju da to cvijeće ništa ne znači, narodne predaje govore drugačije.

Cvijeće za groblje nosi mnoge simbolike ovisno o boji, vrsti cvijeća, legendama i veličini buketa.

Blagdan Svih svetih slavi se još od 4. stoljeća, a nastaje kao spomen svim mučenicima. Slavi se u različitim religijama, a obilježava se prisjećanjem na naše najdraže koji više nisu s nama.

U crkvi se spomen svih vjernih mrtvih ili Dušni dan obilježava dan kasnije, 2. studenoga. Na ovaj dan posjećuju se groblja i nosi se cvijeće za groblje jer ono postaje mjesta zahvala i prisjećanja.

Tako će se ove godine, u petak 1. studenog na blagdan Svih svetih nositi različito cvijeće poput: krizanteme, lončanice, ruže, orhideje, margarete i mnogih drugih. Ovo su biljke koje se najčešće nalaze u aranžmanima za Sve svete. Krizantema ima posebnu simboliku jer predstavlja žaljenje, prolaznost i žaljenje, a posebno je zanimljivo to što cvijeta isključivo u doba studenoga.

Cvijeće i svijeće za blagdan Svih svetih i Dušni dan tako možete kupiti na platou ispred robne kuće Čapljinka, na Trgu kralja Tomislava te na gradskoj veletržnici u Tasovčićima.

Ono što većinu ljudi zanima su cijene, a one se kreću od 5 (najmanji buketi) do 50 konvertibilnih maraka. Kako nam prodavači kažu, sve ovisi o količini i veličini kupljenog cvijeća.

Plastični lampioni prodaju se po cijeni od 0,60KM (najmanji) do 5KM (oni najveći).