Cesta Stolac-Ljubinje među najgorima u Europi

1737

Ceste u BiH i dalje su označene kao loše i spadaju među najrizičnije za putovanje u Europi, pokazuje mapa koju su izradili međunarodni medicinski i sigurnosni stručnjaci organizacije “International SOS”.

Na globalnom nivou, Libija i Somalija su ponovo targetirane kao zemlje koje su najopasnije za putovanje, dok se u BiH stanje popravilo u odnosu na raniji period, ali smo i dalje na europskom začelju.

BiH je, u ovim segmentima, u rangu zemalja iz regije, osim Hrvatske, koja je poput ostalih članica EU označena kao država s niskim rizikom.

Kako javljaju agencije, sigurnost na cestama kod nas je i dalje manja nego u većini susjednih zemalja, s tim što smo u rangu, recimo, sa Crnom Gorom i, od bližih država, s Albanijom.

Inženjer prometa Siniša Radošević ističe da cestovna mreža nije jedini parametar koji utječe na sigurnost.

“Imamo nisku razinu kulture u prometu i to je najveći problem u RS odnosno u BiH. Naravno, na sigurnost utječe i stanje cesta, ali po mom mišljenju u manjem postotku”.

Da su nam cesteu katastrofalnom stanju, smatra Gligo Čikić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja prijevoznika za međunarodni i unutarnji promet RS, koji ističe da je ovo istraživnje pokazalo stvarnost u BiH kada je riječ o putnoj mreži.

“Moji kamioni idu za Crnu Goru i ceste su katastrofalne, kao da se vozite makadamom. Posebno je loše stanje na dionici kada prođete Stolac pa idete prema Ljubinju odnosno Trebinju”, priča Čikić za “Nezavisne”.

Ocjenjuje da vozači zaslužuju dosta bolju cestovnu infrastrukturu s obzirom na brojne namete koje plaćaju tijekom točenja goriva i registracije vozila.

“Ovo što imamo, kada su ceste u pitanju, nije ni deset posto u odnosu na ono što plaćamo”, naveo je Čikić.