​Štrajk upozorenja Sindikata učitelja u HNŽ-u i Samostalnog sindikata odgoja HNK

1720

Malo vijeće Sindikata učitelja Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) i Samostalni sindikat odgoja i obrazovanja HNŽ donijeli su odluku o štrajku upozorenja, koji će se održati u ponedjeljak, 9. prosinca, i to prvi sat prve smjene i prvi sat druge smjene.

Odluka je donesena na zajedničkoj sjednici dvaju sindikata, a kao razloge štrajka navodi se, među ostalim, neusklađivanje koeficijenata složenosti poslova i neisplata tužbi po dogovorenoj dinamici i nepoštivanje redoslijeda isplate.

Također, u priopćenju se upozorava i problem neusvajanje Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju i Pedagoških standarda te, kako se navodi, neprihvatljiv odnos prema radnicima koji se primaju na određeno vrijeme i neraspisivanje natječaja te neprihvatljiv obračun prijevoza.

Sindikati traže povećanje koeficijenata složenosti za 10 posto od 1. siječnja 2020. godine, ubrzanje isplata pravomoćnih presuda i poštivanje reda, hitno stavljanje u raspravu Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju i Pedagoških standarda, raspisivanje natječaja i primanje na neodređeno vrijeme radnika za kojima, kako kažu, postoji potreba već duže vrijeme te obračunavanje prijevoza po kilometru.

Ako se u narednom periodu, a najkasnije do 20. prosinca 2019. godine ne nađe kompromisan dogovor, pripremit će se generalni štrajk, priopćeno je i Sindikata učitelja u HNŽ-u.