FOTO | Posljednji ispraćaj generala Dragana Ćurčića

10109

Na gradskom groblju svetog Franje Asiškog u Čapljini pokopan je general Dragan Ćurčić koji je preminuo u 55. godini života.

Generala su na posljednje počivalište, uz obitelj i prijatelje, ispratili najviši bivši i sadašnji civilni i vojni dužnosnici, suborci, pripadnici Hrvatskoga vijeća obrane i Hrvatske vojske te dužnosnici zakonodavne i izvršne vlasti svih razina u BiH.

Na posljednjem ispraćaju generala Ćurčića bili su general Ljubo Ćesić Rojs, političar Bariša Čolak, Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH, Predsjednik Vlade HNŽ dr. sc. Nevenko Herceg te gradonačelnik grada Čapljine dr. Smiljan Vidić.

Na posljednjem israćaju, ispred udruge ”Ludvig Pavlović” iz Čapljine, o generalu govorio je Davor Đugum, predsjednik udruge.

Pogreb u gradskom groblju vodio je svećenik fra Mile Vlašić.

Dragan Ćurčić, general – pukovnik HVO-a iz JNA je pobjegao 1992. godine, a potom se u Vrgorcu (Hrvatska) pridružio Božanu Šimoviću, Anti Jelaviću i Nijazu Batlaku – Daidži (Mate Šarlija)  u Pukovniji “Kralj Tomislav” osnovanoj u tom gradu u studenom 1991. godine odlukom državnog vrha Hrvatske.

PPN “Ludvig Pavlović” čiji je Ćurčić bio zapovjednikom dala je nemjerljiv doprinos akcijama i operacijama HVO-a za vrijeme Domovinskog rata u BiH, a Ćurčić je kasnije postao i članom Glavnog stožera HVO-a

Neko vrijeme bio je i dozapovjednik Vojske Federacije BiH, ostao lojalan Hrvatskoj samoupravi i usprotivio se nelegalnoj i nelegitimnog vlasti Alijanse za promjene početkom 2002. godine zbog čega je bio optužen za “podrivanje vojne moći”.