Neum dobiva zelene otoke za reciklažu, a brinut će se i o morskom otpadu

1114

Općina Neum planira nabaviti 15 zelenih otoka za odvojeno prikupljanje otpada, 25 metalnih kontejnera za mješoviti otpad, te 25 žutih kontejnera za PET ambalažu, nakon čega će uslijediti kampanja podizanja svijesti građana o bitnosti očuvanja okoliša i odvojenog prikupljanja otpada.

Ovim aktivnostima, kako je priopćeno iz Općine, među prvima u svom okruženju, započinje sa sustavom odvojenog prikupljanja otpada, a sa ciljem da se taj sustav u budućnosti u potpunosti razvije.

Inače, u četvrtak je održan radni sastanak suradnika na projektu ”Morski otpad”, na kojem su sudjelovali predstavnici Njemačke organizacije za međunarodnu suradnju (GIZ) i predstavnici općine Neum na čelu sa načelnikom, Živkom Matuškom, kao i predstavnici Razvojne agencije Nera i JP Komunalno Neum.

Cilj sastanka, navode, bio je detaljno predstaviti aktivnosti vezane uz projekt ”Integrirano gospodarenje otpadom i sprječavanje morskog otpada na zapadnom Balkanu” (Morski otpad).

U navedeni projekt, koji provodi i financira GIZ u BIH, Općina Neum, Razvojna agencija Nera i JP Komunalno Neum su aktivno uključeni od veljače 2019. godine, te su u navedenom razdoblju održani brojni sastanci sa predstavnicima GIZ-a, radionice, kao i studijsko putovanje primjera dobre prakse u Koln.

Kao jedna od značajnijih aktivnosti projekta, izvršena je nabava vozila za odvoz komunalnog otpada kao i ”balirka” za PVC otpad, koja se na korištenje i upravljanje daje neumskom Komunalnom poduzeću. Načelnik općine Matuško, ističe zadovoljstvo realiziranim projektom.

”Nadam se dobroj suradnji i u budućnosti, zahvaljujem se GIZ-u. Općina Neum će nastaviti razvijati komunalnu infrastrukturu”, rekao je Matuško.

GIZ-ov projekt Marine Litter, podsjećaju iz Općine, provodi se u regionalnoj suradnju u zemljama Jadranske regije. Vrijednost projekta je 3.500.00 eura.

Planirano vrijeme trajanja projekta je do 2022. godine.