FOTO | Marko Jelčić pobjednik šahovskog turnira u Čapljini

1259

Marko Jelčić, Mostarac koji nastupa za ŠK Široki Brijeg, pobjednik je Božićno-novogodišnjeg šahovskog turnira u Čapljini. Jelčić je iz devet partija osvojio osam poena i tako za pola poena pretekao šahiste Čapljine Almira Mataradžića i Ekrema Kosu koji dijele drugo i treće mjesto sa po 7,5 poena.

Sa dva, odnosno poen i pol zaostatka iza vodećeg terceta bili su Miroslav Zekušić ŠK Čapljina, te još jedan Čapljinac – Gordan Jelčić koji su osvojili po 6 poena. Dobar plasman s obzirom na konkurenciju, ostvarila je Sanja Bilić, inače šahovska prvakinja splitskog Sveučilišta, koja je s 5,5 usamljena, šesta.

Odličan rezultat postigla je Ana Ostojić, mlada Čitlučanka dijeli 7 – 10 mjesta s pet poena, a ima nepunih 12 godina! Bilo je još sličnih iznenađenja, koja najavljuju da šah uz Neretvu od Mostara do Ploča, čekaju bolji dani, jer se najavljuje prava erupcija mladih.

Prigodne novčane nagrade osvojila su petorica prvoplasiranih, prvu – Marko Jelčić, drugu i treću Almir Mataradžić i Ekrem Koso, trostruki uzastopni pobjednik, četvrtu i petu Miroslav Zekušić i Gordan Jelčić.

Nagrada za najboljeg mladog igrača do 18 godina, pripala je Domagoju Bjelišu iz Metkovića, do 16 godina najuspješnija je bila Anamarija Gavran iz Mostara, dok je nagrda za najuspješnijeg sudionika do 14 godina, pripala Martini Šimunović, još jednoj Mostarki koja puno obećava.

Priznanje za najuspješniju sudionicu – sudionika do 12 godina ponijela je već spomenuta Ana Ostojić iz Čitluka. U to žensko carstvo mladih nada, uspio se probiti smo Mihael Bjeliš iz Metkovića koji je bio najuspješniji u uzrastu do 10 godina u kojem je bilo čak troje sudionika.

”Jako sam zadovoljan ovim turnirom, koji je bio i svojevrsna prekretnica. Naime, ranijih godina odnosno na prethodnim turnirima, glavnu riječ su vodili šahisti starije dobi, ovoga puta vladali su mladi koji se nisu probili u sami vrh, međutim igrali su tak dobro da je nekima od njih malo nedostajalo za takav pomak. Upravo je cilj našeg kluba popularizacija šaha među mladima, kada se to sagleda onda je turnir u cijelosti ispunio očekivanja”, naglasio je Vladislav Prskalo u osvrtu na tradicionalni božićno-novogodišnji turnir.

Podsjećamo, organizator turnira je bio ŠK Čapljina, a turnir je igran u prostorijama kluba. Nastupilo je 24 igrača iz BiH i Hrvatske. Pokrovitelj Božićno-novogodišnjeg turnira u Čapljini bio je dr. Smiljan Vidić, gradonačelnik Čapljine.