BiH jedina neće imati popis stanovništva 2021. godine

879

Bosna i Hercegovina neće provesti popis stanovništva 2021. godine, kad će to, prema desetogodišnjem ciklusu, učiniti Europa i zemlje naše regije, potvrđeno je za Dnevni avaz u Agenciji za statistiku BiH.

Iz Agencije za statistiku BiH tvrde da su tek u drugoj polovici prošle godine dobili zadatak od Vijeća ministara BiH da počnu aktivnosti u vezi s pripremom zakona o statistici BiH, o popisu stanovništva i popisu poljoprivrede. Agencija je, u skladu s tim, formirala radne grupe za izradu potrebnih zakona.

“U zakonu o popisu stanovništva bit će definirano vrijeme provođenja popisa stanovništva domaćinstava i stanova, proračun i osnovne smjernice za metodologiju rada te način prikupljanja podataka. Za pripremu popisa stanovništva potrebno je od tri do pet godina”, odgovorili su iz Agencije.

Popisi stanovništva provode se svakih deset godina. Budući da je prethodni popis u BiH proveden 2013., prema toj dinamici, idući bi trebao biti 2023. godine.

To znači da se podaci o broju stanovnika u BiH neće moći usporediti sa zemljama koje popis obave 2021. godine.

“Izgubit će se trenutak komparacije”, pojasnio je Amer Osmić, docent na Odjelu za sociologiju Fakulteta političkih znanosti u Sarajevu.

Ističe da je popis potreban zato što je, zbog analiza, projekcija i planiranja društveno-ekonomskog razvoja, važno znati koliko nas je.

“Prognoze govore da smo, s ovim valom odlazaka, definitivno ispod tri milijuna stanovnika. Stanovništvo je agregat države, to pokreće društvo. Bilo bi dobro da imamo validan podatak. Ne možemo govoriti ni o kakvim predviđanjima ako ne znamo stvarne planove, a ono što dobivamo s terena, nisu baš optimistični pokazatelji da će se popis održati 2021.”, rekao je Osmić, prenosi Večernji list BiH.