81 pčelar iz Čapljine dobio poticaj u iznosu od 150 do 750 KM

2649

Temeljem Zakona o novčanim potporama klijentima koji su ispunili uvjete za dodjelu novčane potpore – Oprašivanje poljoprivrednih kultura – pčelarstvo , sukladno članku 21., Naputka o načinu i uvjetima za ostvarenje potpora u primarnoj poljoprivrednoj i prehrambeno-prerađivačkoj proizvodnji za 2019-tu godinu, Donko Jović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanske županije, odobrio je isplatu novčanih potpora za oprašivanje poljoprivrednih kultura, odnosno pčelarstvo.

Podršku je dobilo ukupno 439 pčelara, a visina odobrenih potpora kreće se od 150 do 750 maraka.

Od ukupno 439 odobrenih potpora s čapljinskog područja podršku je dobio 81 pčelar. To je pojedinačno po općinama i gradovima u županiji, najveći broj. Iz ostalih osam općina potporu je dobilo ukupno 358 pčelara.

Zanimljivo, od 81 ostvarenog poticaja na čapljinskom području, pojedinačno najviše su dobili pčelari nastanjeni u gradu, Čapljini, ukupno 21, dok je ostalih šezdesetak potpora raspoređeno po različitim naseljima.

Sukladno Programu i Naputku obračun novčane potpore za oprašivanje poljoprivrednih kultura – pčelarstvo, vezano za raspoloživa sredstva izvršena je na iznos od 7,50 maraka po aktivnom pčelinjem društvu.

Inače, prije podnošenja za novčanu potporu u 2019-oj godini, klijent, odnosno poljoprivredno gospodarstvo, je bio dužan u Registru poljoprivrednih gospodarstava imati potpune i točne podatke.