U Europi traže uvođenje univerzalnog punjača za sve prijenosne uređaje

384

Zastupnici u Europskom parlamentu pozvali su Europsku komisiju da u interesu potrošača i zaštite okoline ubrza uvođenje univerzalnog punjača za sve mobilne telefone i druge prenosne elektronske uređaje.

U Direktivi o radijskoj opremi iz 2014. zakonodavci EU pozvali su na osmišljavanje univerzalnog punjača i dali ovlaštenje Komisiji da nastavi raditi na tome putem delegiranog akta.

Zastupnici su u raspravi na plenarnoj sjednici u Strazburu u ponedjeljak velikom većinom zagovarali što skorije uvođenje univerzalnih punjača, kompatibilnih sa svim mobilnim telefonima, tabletima, čitačima e-knjiga i ostalim prenosnim uređajima.

Više predstavnika je u raspravi kritiziralo sporost i neefikasnost Komisije u provođenju direktive, a neki su izrazili sumnju da se možda plaši zamijeranju korporacijama koji se protive takvoj mjeri, na primjer Apple.

Komisija se od donošenja direktive 2014. oslonila na donošenje preporuka, očekujući da će proizvođači dobrovoljno uskladiti svoje proizvode, ali taj pristup nije imao uspjeha.

Potpredsjednik Komisije i povjerenik za međuinstitucijske odnose i predviđanja Maroš Šefčovič je, otvarajući raspravu sa europarlamentarcima, istaknuo da se broj tipova punjača u tom razdoblju sveo sa više od 30 na tri, ali je priznao da to još uvijek nije zadovoljavajući rezultat, prenosi Radiosarajevo.ba.

Prema procjenama, stari punjači stvaraju više od 51.000 tona elektronskog otpada godišnje.