FOTO | Čapljinkama skrenuta pažnja na važnost prevencije karcinoma dojke

1743

Povodom svjetskog dana zdravlja u galeriji ”Tau” u Čapljini održano je edukacijsko predavanje o prevenciji karcinoma dojke.

U sklopu projekta ”Osnaživanje zdravlja žene” tako je održana tribina pod nazivom ”Samopregled, rano otkrivanje znakova raka dojke”, čiji je predavač bila Tanja Goluža.

Maja Memić, predsjednica Udruge oboljelih od raka dojke i drugih malignih oboljenja kod žena ističe da su ovakva predavanja dosta bitna i utjecajna.

”Na ovim edukacijskim predavanjima o prevenciji karcinoma dojka govorimo što bi zapravo svaka žena trebala znati i učiniti za dobrobit svog zdravlja. Jasno je kako bi sve žene rebale ići na ginekološke, ultrazvučne i mamografske preglede te kod kuće obavljati samopregled dojki. Ulaganje u svoje znanje i prepoznavanje simptoma bolesti je jedna stepenica iznad kako bi mogli spasiti daljnje širenje. Nažalost, karcinom dojke se ne može izbjeći i nitko ne bira hoće li oboliti od te bolesti. Ono što je do nas i što mi možemo učiniti jeste da znamo na koji način se boriti protiv te bolesti i što učiniti u vezi toga”, kazala je Memić.

Ovo predavanje održano je u sklopu manifestacije ”Dani sjećanja 2020.” koju organiziraju čapljinski fratri i Centar za obrazovanje i kulturu ”Akademija” Čapljina.

Osim navedene Udruge, čija je predsjednica Maja Memić, ostale partnerske udruge rade ista predavanja.

”Nekad davno bili smo u Čapljini, držali smo sličnu tribinu, ali sada smo ovdje s ”Think pink” edukacijom koja se radi na prostoru BiH. Sve naše partnerske Udruge rade u ista prezentacijska predavanja i mogu reći da, nakon obilaska dosta gradova u BiH, kod žena ima utjecaja. Itekako da još treba puno raditi jer za rad zaista ima prostora. Moramo raditi da animiramo žene i da jedna drugu ”guraju”. Kod nas je još uvijek uvrijeđeno da mi ne trebamo ići liječniku ako nas ništa ne boli pa samim tim nitko ne ide na preventivne preglede”, zaključuje Maja Memić.

Manifestacija ”Dani sjećanja 2020.” postala je već tradicionalna u povodu velikih ratnih stradanja 1945. godine, kada su pobijeni mnogi Čapljinci, a među njima i čapljinski župnik fra Petar Sesar te časna sestra Regina Milas.

Ove godine uključen je i kulturni program koji će trajati kroz dva mjeseca (veljača i ožujak), pa se povodom toga održalo edukacijsko predavanje o osnaživanju zdravlja žene.