Evo kako izgledaju lažne maske protiv korona virusa koje vam mogu i naštetiti

2332

Izbijanje pandemije koronavirusa pružilo je nažalost nove mogućnosti prevarantima da profitiraju od velike potražnje na tržištu za lažnim medicinskim, zaštitnim i higijenskim proizvodima.

U Europskom uredu za borbu protiv prijevara (OLAF) odmah su stoga otvorili istragu o uvozu lažnih proizvoda povezanih s COVID-19, a koji su neučinkoviti ili čak štetni za zdravlje, a u to spadaju maske, sredstva za dezinfekciju i testiranje.

U OLAF-u kažu da zajedno sa državnim carinskim upravama rade na sprečavanju ulaska tih opasnih krivotvorina ili zabranjenih proizvoda u EU.

U Uredu kažu i da su od samog početka pandemije prikupljali obavještajne podatke i informacije o toj ilegalnoj trgovini te da su u tijesnoj vezi s nadležnim tijelima u državama članicama EU i trećim zemljama, prenosi Večernji list.

– Sprječavanje ulaska ovih lažnih proizvoda u Europu ključno je za zaštitu zdravlja i borbu protiv virusa. Osim što nisu učinkoviti protiv virusa, ovi proizvodi također ne udovoljavaju standardima EU-a, što može naštetiti našem zdravlju. Na primjer, oni mogu izazvati opasnu bakterijsku kontaminaciju – upozoravaju iz OLAF-a.

Dodaju da prevarante privlači potencijalno velika nelegalna dobit i da žele iskoristiti našu nevolju i našu, ponekad očajničku potrebu, za tim proizvodima.

Navode primjer da su krivotvorene maske ponuđene na internetu u različitim državama članicama EU-a po cijenama od pet do 10 eura, što je oko tri puta više od uobičajene cijene. Lažne maske za lice djece također se bezobrazno krijumčare.

– Ovi krivotvoreni proizvodi ulaze u Europu putem internetske prodaje i u naše domove se unose putem poštanskih ili kurirskih usluga. Stižu i u kontejnerima s lažnim certifikatima ili su deklarirani kao drugi proizvodi i pronalaze svoj put u uobičajene kanale distribucije ili se prodaju na crnom tržištu. Do trenutno izrečenih zabrana putovanja, također su stigli prokrijumčareni preko granice u koferima zračnih putnika ili preko kopnenih granica – upozoravaju u OLAF-u.