Zbog nedostatka IT stručnjaka BiH godišnje gubi 1,5 mlrd. KM

647

Tržište informacijskih tehnologija samo u Federaciji BiH trenutačno se suočava s nedostatkom više od 6000 informatičkih djelatnika, čime se propušta mogućnost godišnjeg dohotka od oko 1,5 milijardi KM.

No, postojeći sustav obrazovanja ne može zadovoljiti taj trenutačni deficit u radnoj snazi IT sektora ni za 30 godina. Ovakvu informaciju iznio je Federalni zavod za programiranje razvoja, koje radi na strategiji razvoja Federacije BiH u razdoblju od 2021. do 2027. godine.

Prema tom istraživanju, značajan broj obrazovanih za IT sektor 2013. godine je emigrirao, a procijenjena šteta emigriranja minimalno je 200 milijuna KM. Pozivajući se na istraživanja, procjene je napravila i Bit Alijansa.

Dosadašnji razvoj informacijsko-tehnološke industrije u BiH rezultat je inicijativa privatnih kompanija uz potporu dijaspore, ali je daljnji razvoj, kao i ostvarenje punog potencijala, nemoguć bez sustavne institucionalne podrške. No, s druge strane, postoji izvjestan broj nezaposlenih mladih IT stručnjaka, što ukazuje na neusklađenost tržišta rada – obrazovne institucije nude znanja i vještine koje ne traži poslodavac.

U nacrtu strategije razvoja Federacije BiH do 2027. traže se žurne promjene u obrazovnom sustavu i zaokret prema novim tehnologijama od izuzetne je važnosti za razvoj društva i ekonomije FBiH.

“Poseban fokus treba staviti na interaktivno obrazovanje i uvođenje interaktivnih digitalnih sadržaja s adekvatnim web-platformama u realizaciji nastave u osnovnim i srednjim školama i STEM koncept obrazovanja od osnovne škole do fakulteta”, piše u strategiji.

Portal Paylab početkom 2017. proveo je istraživanje s fokusom na IT stručnjake, koje je obuhvatilo baltičke zemlje, Balkan i središnju Europu, u nastojanju da ispita njihovu spremnost za rad u inozemstvu.

Istraživanje pokazuje da je čak 78% IT stručnjaka spremno napustiti regiju ako im se ukaže prilika za rad u inozemstvu. Istraživanjem je obuhvaćeno 4343 IT stručnjaka, softverskih inženjera, tehničkih stručnjaka i programera iz 11 zemalja središnje i istočne Europe.

U istraživanje je bila uključena i Bosna i Hercegovina, odnosno Kolektiv – Posao.ba s najvećim portalom za istraživanje plaća u BiH www.plata.ba.

Poznato je da većina IT stručnjaka pokazuje zanimanje za nove mogućnosti zapošljavanja i aktivno prati trenutačne ponude na tržištu rada, čak i onda kada imaju stabilno zaposlenje i nisu u procesu traženja posla. I Europa ima probleme sa zapošljavanjem stručnih kadrova iz oblasti informacijskih i komunikacijskih tehnologija.

Tijekom 2018. godine devet posto kompanija iz EU-a zaposlilo je ili pokušalo zaposliti IT stručnjake. Više od polovine navedenih kompanija (58%) izvijestilo je da ima problema s popunjavanjem slobodnih radnih mjesta, navodi Eurostat.