Stiže drastičan pad temperature, u gorskim područjima obilan snijeg!

1414

Do sada smo imali prilike uživati u lijepim proljetnim danima, međutim sljedećih dana morat ćemo se pripremiti na totalno drugačiju, više jesensko – zimsko vrijeme.

Sutra, zatim tijekom pondjeljka i utorka zapuhat će umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a duž obale Jadrana u Hercegovini i Crnoj Gori umjerena i jaka, povremeno olujna bura.

Temperature će drastično pasti, tako da se treba očekivati veliki temperaturni šok, jer bi u mnogim dijelovima regije razlika današnjih i temperatura idućih dana biti ogromna, između 15 i 20 lokalno, a više stupnjeva.

Sljedeće upozorenje vrijedi za snježne oborine, osobito u gorskim dijelovima regije, tako da bi između sutrašnjeg dana i četvrtka u gorskim dijelovima, ponajprije Bosne, Srbije i Crne Gore mogle pasti velike količine snijega.

Potencionalne akumulacije snijega iznosile bi od 15 do 40, lokalno i preko pola metra snijega!

Upozorenje za sniježne oborine vrijedi za kopneno područje Hrvatske, zatim za Bosnu, sjever Crne Gore i Hercegovine, veći dio Srbije, zapadne, sjeverozapadne i sjeverne Makedonije.

U ovim područjima se može akumulirati od 3 do 20, lokalno do 30 cm snijega.

Svakako treba upozoriti da bi u područjima u kojima bude vedrija noć, opasnost od umjerenih i jakih mrazeva mogla biti velika.

Ne spremajte zimsku odjeću i ne opuštate se, jer će uskoro ožujak pokazati koliko je zaista lud – zaključuje u objavi prof. Zoran Zadro, urednik facebook stranice Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna.