Ramsko jezero na markama HP Mostar

465

Da je voda izvor života i da svi trebamo brinuti o njoj moramo biti svjesni u svakome trenutku. Briga o zaštiti prirode svakodnevna je zadaća svakoga od nas, jer kad stignu nesreće – prekasno je.

Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 22. ožujka Svjetskim danom voda kako bi se skrenula pozornost na probleme vezane uz vodu i vodne resurse.

Viši životni standard doveo je do povećanja potrošnje vode i povećanja otpadnih voda koje se ispuštaju u prirodu.

Bosna i Hercegovina spada u rijetke zemlje u svijetu koja ima značajne rezerve vode za piće. Stoga je potrebno stalno naglašavati njezinu vrijednost i spriječiti zagađenje vodnih resursa, prenosi Rama-Prozor.info.

Za motiv izdanja prigodnih poštanskih maraka uz Svjetski dan voda Hrvatska pošta Mostar izabrala je prekrasno Ramsko jezero koje se nalazi na sjeveru Hercegovine, na području općine Prozor – Rama.

Ovo umjetno akumulacijsko jezero, stvoreno 1968. godine, omeđeno je vijencem planinskih masiva Raduše, Makljena, Ljubuše i Vrana. Svrstava se u jedno od najljepših jezera u Europi.

Posebnu ljepotu čine otoci i poluotoci, a najpoznatiji je poluotok Šćit na kome se nalazi Franjevački samostan Rama – Šćit. Autor likovnog rješenja poštanskih maraka je Damir Mišura.