FOTO | Stolačka tvrtka izradila zaštitne vizire za SKB Mostar

1964

Poduzeće MaCom iz Stoca isporučilo je prvu pošiljku od 140 zaštitnih vizira Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, a danas će ih biti isporučeno još 500.

Iza cijele inicijative ove pomoći stoje poduzeća Klastera metala i plastike (KMP), a pokrenulo ju je poduzeće MaCom u suradnji s Fakultetom strojarstva, računarstva i elektrotehnike (FSRE) Sveučilišta u Mostaru koji su članice KMP.

U ovom projektu su direktno sudjelovale studentice FSRE koje su na praksi u poduzeću MaCom.

Unapređenje i poboljšanje nulte verzije vizira je sugerirano direktno od liječnika SKB Mostar.

U vrlo kratkom vremenu je razvijen vizir proizvod koji je nužan za zaštitu liječnika. U vremenu od samo dva dana je proizvedena nulta verzija vizira, unaprijeđena i zadovoljava osnovne funkcionalne zahtjeve.

U sljedećim danima će biti isporučene i dodatne količine kojima će biti opskrbljene zdravstvene ustanove koje gravitiraju u SKB Mostar.

U prvom koraku su članice klastera (KMP) željele kupiti nešto od zaštitne opreme, ali nakon kratkog istraživanja je utvrđeno da je skoro pa nemoguće u ovom trenutku pronaći, kupiti i uvesti zaštitnu opremu.

Zato su zajednički odlučili pokušati proizvesti ono što je moguće i to u najkraćem vremenu kako bi liječnici imali koliko toliko kvalitetnu zaštitu. Rezultat toga napora je ovaj vizir razvijen, unaprijeđen i isporučen za potrebe zdravstvenog sustava.