U FBiH počinje masovnije testiranje: Svaka općina dobit će testove

2983

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine kupila je 150.000 testova za detekciju infekcije izazvane koronavirusom i bit će brzo raspoređeni, potvrdio je federalni premijer Fadil Novalić.

Na konferenciji za medije je podsjetio da je danas počela dostava 20.000 testova za detekciju, te da bi trebali biti dostavljeni do kraja dana.

Svaka općina u Federaciji BiH će dobiti testove, rekao je Novalić dodajući da Vlada FBiH nastavlja s jačanjem zdravstvenog sektora.

Naglasio je da će kupovinom novih testova biti masovnija primjena i testiranje građana.

Vlada će brinuti o svakoj općini i svakom građaninu, za to imamo sredstva i kapacitet. Osim jačanja zdravstvenog sektora finaliziramo set ekonomskih mjera, istakao je Novalić.

Poručio je da nitko neće biti zapostavljen niti zaboravljen te da je ovo vrijeme u kojem treba pokazati zajedništvo, odgovornost i solidarnost.

Direktor Federalnog zavoda PIO/MIO Zijad Krnjić kazao je da funkcioniraju normalno i da će isplata penzija za mart početi 6. travnja.

Imamo sva potrebna sredstva, kazao je Krnjić, objasnivši da su prihodi krajem mjeseca bili nešto lošiji zbog efekata pandemije.

Upitan kako će biti vršena podjela, Krnjić je rekao da oni koji mirovinu posredstvom pošte ne bi 6. trebali dolaziti u ispostave, već da trebaju sačekati poštare. Kazao je da se trenutno sagledava kako da mirovine uruče onima koji penziju novac primaju posredstvom banaka, obzirom da problem predstavlja zabrana kretanja starijima od 65 godina. Kazao je da će se iznaći način da svi dobiju svoj novac, a da penzioneri ne budu izloženi riziku.

Direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo Armin Kajmaković poručio je da je to poduzeće sve kapacitete stavilo u funkciju borbe protiv pandemije te da se preko ovog aerodroma već dostavljaju testovi na koronavirus.

Kazao je da je sinoćnja evakuacija naših državljana iz Italije dokaz da su spremni na krizne situacije.

Sigurno nas očekuje svojevrsna zračnog mosta kako za pomoć, lijekove i što je prema mojim informacijama planirano da dolazi. Aerodrom je spreman, u suradnji sa svim drugim institucijama.

Dr. Sanjin Musa, član Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH iznio je podatke o testiranim i pozitivnim slučajevima na novi koronavirus. Prema jutrošnjem presjeku, testirano je 147 novih osoba, a COVID je utvrđen kod 21.

Kako je rekao, do sada je u Federaciji ukupno testirano 737 osoba, a COVID-19 je utvrđen kod 95. najviše ih je u HNK – 33. Potvrdio je da je u Federaciji BiH evidentirano pet smrtnih slučajeva.

Upitan zašto se drastično razlikuje broj testiranih u Federaciji i RS, dr. Musa je najavio masovnije testiranje i u FBiH. Na pitanje da li je pod kontrolom klaster iz Konjica, rekao da je utvrđeno 35 slučajeva povezanih za taj klaster i tri generacije kontakata.

Intenzivno se radi na njihovom pronalaženju u suzbijanju ovog klastera, rekao je Musa, objasnivši da je više od 33.000 osoba pod nadzorom u FBiH.

Nije mogao odgovoriti na pitanja o slučaju smrti žene za Ilidže, uputivši novinare da odgovore potraže kod nadležnih sarajevskih institucija.