Odgađate vjenčanje? 7 savjeta kako to najlakše napraviti

1696

Ovo su teška vremena. Osobito za mladence pred kojima je, uslijed pandemije koronavirusa, odluka o odgađanju vjenčanja.Iako je svima jasno kako je to jedina razumna i logična odluka, nitko nije imun na osjećaj razočaranja zbog činjenice da se vjenčanje koje su planirali mjesecima, pa čak i godinama, neće održati onda kada je to planirano. Osim toga, činjenica je da takav potez za sobom povlači i dodatne financijske izdatke.

Zato je Harper’s Bazaar razgovarao s organizatoricom vjenčanja Audrey Ametis koja se potrudila podijeliti savjete koji bi mladencima mogli olakšati nemilu situaciju u kojoj su se našli.

Ako se vaše vjenčanje trebalo održati u naredna dva mjeseca – odmah ga odgodite

Ne čekajte daljnje upute od vlade da biste vidjeli što slijedi. Za neke dobavljače (poput cvjećara, slastičara, ugostitelja, fotografa, DJ-a itd.) bit će vrlo teško odgoditi posao ako im u posljednji trenutak kažete da želite odgoditi vjenčanje.

Zamislite u kakvu biste situaciju doveli ugostitelje ili slastičare, koji bi u tom slučaju već kupili sve sastojke, platili svoje radnike, pripremili hranu i piće. U ovom slučaju bilo bi prekasno i nepošteno tražiti od njih povrat novca, a uz to, ako kasnije odgodite datum vjenčanja, za vas će postojati dodatni troškovi, objasnila je ona.

Razmislite o odgodi, a ne otkazivanju

Prvo se morate zapitati: je li to moguće? Prije nego što razmislite o otkazivanju vašeg vjenčanja, toplo savjetujem da pregledate uvjete i odredbe svojih dobavljača. Velika je vjerojatnost da depoziti ne mogu biti vraćeni pa razmislite koja bi bila prednost otkazivanja vašeg vjenčanja, Ako otkažete vjenčanje, vratit ćete se na početak i to je financijski rizik. Odgoda je način da pomognete svojim dobavljačima u teškim okolnostima, ali i da se financijski zaštitite, smatra Audrey.

Nazovite svoje goste umjesto da im pošaljete poruku

Telefonski poziv je najbrži način da svoje goste obavijestite o odgađanju vašeg vjenčanja, ali još važnije, to je prilika da provjerite kako su. Većina njih sada osobito brine za svoje zdravlje, obitelj i posao, istaknula je ova organizatorica vjenčanja.

Odgađanje, a ne otkazivanje vjenčanja osigurat će vam minimalan financijski gubitak
Sve ovisi o onome što piše u ugovoru. Provjerite svoja prava i obveze i pregledajte uvjete i odredbe. Možda ćete morati platiti naknadu kako biste odgodili datum vjenčanja. Preporučujem da nazovete svog dobavljača: on će možda zbog ovih izuzetnih okolnosti odlučiti da vam ne naplati dodatnu naknadu, čak i ako u ugovoru piše da to može učiniti.

Doista je vrijeme kada bismo trebali pomagati jedni drugima. Važna napomena: odgađanjem vjenčanja ne bi trebalo doći do financijskog gubitka, ali postoji rizik da neki od željenih dobavljača više neće biti dostupni, rekla je Ametis.

Razmislite o novom datumu

Kako Ametis smatra, puno je sigurnije odgoditi vjenčanje za godinu dana, nego za nekoliko tjedana. Situacija u kojoj se nalazimo je potpuno neizvjesna te ističe kako je pametno odgoditi vjenčanje za minimalno šest mjeseci, a maksimalno dvije godine.

Razmotrite širu sliku

Udahnite i budite zahvalni na svojoj obitelji, prijateljima i poslovima koje imate. Nažalost, ne možete učiniti ništa više. Vjenčanje je proslava ljubavi s obitelji i prijateljima. Tijekom koliko drugih sretnih događaja u vašem životu ćete biti okruženi cijelom obitelji i svim svojim prijateljima? Zato su vjenčanja jedinstvena. U ovim vrlo teškim, izuzetnim vremenima, gdje će neki vaši gosti izgubiti voljene, pravo je vrijeme da se usredotočite na ono što je važno i ne zaboravite pitati svoje goste kako su, istaknula je Audrey.

Otkazivanje vjenčanja korak po korak

1. Ako imate organizatora vjenčanja, razgovarajte s njim. On će pripremiti tablicu za procjenu rizika koja će vam ilustrirati financijski utjecaj odgađanja vjenčanja. Također, pregledat će odredbe u ugovorima s dobavljačima.

2. Svim dobavljačima i sudionicima u organizaciji vašeg vjenčanja pošaljite e-mail. Zatražite potvrdu primitka, a vaša poruka može biti sažeta: Zbog nesretnog izbijanja covida-19, moj zaručnik i ja nažalost smo odlučili odgoditi svadbeni prijem. Sigurnost naših gostiju i dobavljača prioritet je. Dodajte da ćete ih vrlo brzo obavijestiti o novom datumu.

3. Obavijestite sve svoje goste o odgađanju vjenčanja te provjerite s najbližim uzvanicima koji bi im idući datum (od nekoliko predloženih) najviše odgovarao.

4. Na kraju, provjerite kod dobavljača jesu li dostupni na vaš novi datum. Nažalost, može se dogoditi da neki od njih neće biti dostupni, ali vjerujemo da vam je potvrda vaše i partnerove ljubavi, kao i prisutnost najbližih članova obitelji i prijatelja, bitnija od cvjećara ili fotografa. Imajte to na umu.