Vidić: ”Epidemiolozi istražuju detalje drugog klastera u Čapljini”

6961

Broj oboljelih od korona virusa u Čapljini u par dana popeo se na 13, a Čapljina je poslije Čitluka i Mostara grad s najviše zaraženih u HNŽ.

Čapljinski gradonačelnik Smiljan Vidić komentirao je za RTV HB trenutačnu situaciju u Čapljini.

”Svakako sve ovo što se radi, sve mjere koje se donose na razini Federalnog županijskog stožera Civilne zaštite imaju za ulogu prije svega prevenciju širenja zaraze korona virusom. Tako treba shvatiti i ovo. Daleko smo od vrhunca infekcije i taj vrhunac ovisi od nas. Što se budemo odgovornije ponašali i što bude više restriktivnih mjera, taj vid krivulje će biti manji što nam je u interesu. Od 10 testiranih u Čapljini zaraženo je četvero, sa onih prethodnih devet, sada imamo 13 zaraženih osoba. Što se tiče klastera – mi pričamo o dva klastera. Svih 13 zaraženih potiču od dva klastera, jedan je vezan za bolesnika koji je nažalost preminuo, a tu znamo tko je donio zarazu. Zaraza je donešena od strane posjete tom bolesniku. Drugo žarište nije još uvijek poznato, a osoba koja je iz drugog žarišta je već od 13. ožujka bila kuća i prestala je sa radnim odnosom i nije nam jasno gdje se pokupio taj virus ”, izjavio je gradonačelnik grada Čapljine, dr. Smiljan Vidić.

Medicinsko osoblje Doma zdravlja Čapljina u samoizolaciji

”To je bio bolesnik vezan za postelju i imao je naravno kućnu posjetu iz Doma zdravlja i nije se znalo da je bolesnik inficiran sa korona virusom, ali svi oni koji su dolazili iz Doma zdravlja Čapljina su po saznanju da je pozitivan, nalaze se u samoizolaciji. Kada se dobila informacija da u Čapljini ima jedan zaraženi, grad Trebinje je promptno reagirao na način da su zabranili snabdijevanje trgovina svojom robom podrijetlom iz Čapljine. Meni je to bila iznenađujuća odlika i bila je ishitrena jer prije Čapljine korona virus se pojavio u svim gradovima u BiH, a Trebinje nije donijelo takvu odluku prema nekom drugom gradu. Nama nije preostalu ništa drugo nego da donesemo istu odluku, Trebinje više ovisi o Čapljini, nego što mi ovisimo o njima”, kazao je dr. Vidić.

Proračun za 60% manji

”Vlada Federacije, premijer Novalić, Federalni stožer Civilne zaštite donose niz odluka koja je teško protumačiti na racionalan način. Premijer Novalić zna često izaći i izjaviti nešto, no narod treba znati da će veliki dio tereta nositi jedinice lokalne samouprave – gradovi i općine. Novalić se ”provaljuje” i nije zanimljivo, niti smiješno što sve priča, no to ostavlja negativne posljedice. Bili smo obradovani informacijom kako će jedinice samouprave dobiti određena sredstva, koje ćemo iskoristiti za infekcije protiv korona virusa, no sutra je bila druga odluka. Naši proračuni se sada pune za 60% manje nego što su bile sve naše projekcije, a mi smo na početku ove priče. Zaraza korona virusom će još potrajati dva ili tri mjeseca, ali gospodarski efekti će biti veliki. Pomoć gospodarstvenicima, prije svega radnicima koji su ostali bez posla će biti prije svega sa leđa jedinica samouprave”, zaključio je Vidić.

Prvi slučaj korona virusa zabilježen je u Čapljini 4. travnja kod muškarca starije životne dobi koji je dva dana poslije preminuo.

Potom je u jednom danu (7. travnja) broj zaraženih u Čapljini skočio na devet, da bi danas (9. travnja) iz SKB Mostar stigla vijest da su još četiri osobe zaražene korona virusom.