Većina zemalja EU ukida mjere, dok Vlada FBiH ne zna što radi

3394
Hotel Mogorjelo u Čapljini

Većina zemalja Europske unije krenula je nakon Uskrsa sa postupnim ukidanjem mjera zabrane kretanja i rada gospodarskih i ugostiteljskih objekata.

Prva je s ublažavanjem mjera krenula Austrija, koja je otvorila trgovine i objekte do 50 kvadrata.

Danska je otvorila vrtiće, jaslice i škole, a mjere je postupno počeo ukidati i Island.

Mjere se postupno ukidaju i u Češkoj, koja je imala najstrožiji režim u Europi. Česi su najavili ukidanje zabrane kretanja, a u sljedećih mjesec dana postupno će otvarati kafiće i restorane.

Broj zaposlenih radnika u mjesec dana smanjen za 20.000

Uz to, sve ove zemlje usvojile su mjere za spas gospodarstva, pa su tako na razne načine pomogle gospodarstvenicima da prežive ekonomsku krizu.

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina sve je suprotno. Vlada Federacije BiH na čelu s premijerom Novalićem vrti se u krug i ne donosi nikakve konkretne mjere. U silnoj zbrci donesu odluke za pomoć nižim razinama vlasti, pa za par sati odluke ponište.

Jedina smo zemlja bez usvojenih mjera za spas ekonomije, a vlast nije uspjela uraditi ni rebalans proračuna u posljednjih točno mjesec dana otkako je kriza počela urušavati ekonomski sustav BiH.

U posljednjih mjesec dana broj zaposlenih radnika smanjen je za 20 posto, a proračuni jedinica lokalne samouprave pune se 60% manje nego inače.

Na ovo su ranije putem našeg portala upozoravali i čapljinski gospodarstvenici i ugostitelji, koji su od Vlade FBiH zatražili da dopusti otvaranje svih tvrtki i ugostiteljskih objekata te da tako dopusti gospodarstvenicima da spase ekonomiju države, kad već Vlada i premijer Novalić to ne mogu i ne znaju.

Mjesec dana agonije za čapljinske ugostitelje: ”Puna nam je kapa”