U turističkoj ponudi uskoro će biti i cijeli tok rijeke Trebižat

1464

Turizam na čapljinskom području u doba pandemije koronavirusa ipak nije potpuno utihnuo.

Potvrda tomu je primjer udruge “Tajna prirode” koja je proteklih godina nudila usluge kanu-safarija na rijeci Trebižat.

– Naš projekt višednevne plovidbe Trebižatom, koji je potprojekt Via Dinarice, koji provodi i sufinancira Razvojni program Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH), uz financijsku podršku Agencije Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID BiH), Agencije za razvojnu saradnju Republike Italije (AICS) i Federalnog ministarstva okoliša i turizma (FMOIT), ide dalje.

U ovoj godini u fazi smo isprobavanja opreme, pripreme i označavanja staze, u biti, upoznavanja nas samih s uslugama koje trebamo prezentirati i pružati. Od 15. svibnja kada završava projekt, službeno na taj datum na našoj web-stranici trebale bi biti nove ponude – kaže za Večernji list Stanko Zlopaša, predsjednik Udruge te dodaje kako bi, da je sezona redovita, već sada očekivali neke posjete.

– Sve naše aktivnosti su na otvorenom, što nije problematično zbog pravila uslijed pandemije koronavirusa. Sve ove okolnosti nama uopće nisu smetale, dapače, u nekim stvarima su nam i pomogle.

-Rezervacija smo imali čak i prije pojave koronavirusa. Trenutačno ih se pomalo plašim i provjeriti, još uvijek stoje otvorene. Jednostavno zbog granica i ostalih stvari tehničke prirode koje mi nismo u mogućnosti rješavati samostalno.

Dakle, rezervacije još stoje i iskreno se nadam kako će doći do njihove realizacije. Ponavljam, aktivnosti su na otvorenom i ne spadaju pod rizičnu skupinu aktivnosti – govori Zlopaša.

Pitamo Zlopašu i što će nuditi u novom paketu usluga kroz projekte.

– Plan su ispočetka bila barem dva nova paketa ponude, što bi uključivalo zahtjevan spust od Kravice u dužini od 15 kilometara i dvodnevni spust.

Međutim, u međuvremenu odazvalo nam se dosta novih providera s gornjeg toka Trebižata, od kojih bih izdvojio Go Hercegovina i Javno poduzeće Parkovi iz Ljubuškog koje upravlja Kravicom, što je stvorilo preduvjete da se naša avanturistička ponuda proširi.

Tako da će zasad, osim dva navedena izleta, sigurno biti u ponudi izleti turističkim vozilima kojima raspolaže Go Hercegovina, također kroz dvodnevni izlet, zatim suradnja s ribarskim društvima, koja će uz naše avanturističke aktivnosti nuditi svoje ribolovne usluge i mjesta za kampiranje.

Plan je bio dva izleta, a sada ćemo imati minimum četiri nova paketa, izleta – objašnjava buduće aktivnosti i planove predsjednik čapljinske udruge “Tajna prirode” Stanko Zlopaša.

Svi sadržaji koje u sljedećem razdoblju planira udruga “Tajna prirode“ vezani su uz slijev rijeke Trebižat.

S novim sadržajima ova čapljinska udruga će sa srodnim organizacijama iz drugih gradova i općina, praktički, u turističku ponudu uvezati cijeli tok rijeke Trebižat.