MUP RH za ČA::portal: Tražimo rješenje za otvaranje granice prema BiH

12022

S obzirom na veliki broj upita naših čitatelja, vezanih za otvaranje granice između RH i BiH, Čapljinski portal kontaktirao je Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

Odgovor smo dobili u rekordnom roku i objavljujemo ga u nastavku:

”Vezano uz Vaš upit, obavještavamo Vas kako otvaranje granica ne možemo predvidjeti s obzirom da odluke o popuštanju mjera i odluka Stožera civilne zaštite RH ovise o daljnjem razvoju epidemiološke situacije. Promišljeno se radi na tome koje aktivnosti u datom trenutku i kojim redoslijedom bi bilo poželjno pokrenuti, a u konačnici svoje mišljenje na konkretne prijedloge treba dati epidemiološka struka.

Što se tiče problematike žitelja pograničnih područja oko prelaska granice, obavještavamo Vas kako se radi na iznalaženju adekvatnog rješenja tj. kako bi se pokušalo pomoći u prelasku državne granice u uvjetima pograničnog režima.

S obzirom da su granični prijelazi za pogranični promet zatvoreni, nositeljima pogranične propusnice omogućen je prelazak državne granice u poljoprivredne svrhe i preko graničnih prijelaza za međunarodni promet.

Također se pokušava se s BiH stranom, koja izdaje propusnice za hrvatske državljane, iznaći adekvatno rješenje za nositelje pogranične propusnice kojima je propusnica istekla za vrijeme epidemije”.