FOTO | Vojarna u Čapljini i dalje bez ploča s imenom Božana Šimovića

2592
Mjesto gdje je bila postavljena ploča s urezanim imenom Božana Šimovića

Na ulaz u vojarnu u Čapljini, koja nosi ime Božana Šimovića, ni nakon osam mjeseci nisu vraćene ploče s imenom ovog legendarnog zapovjednika.

Ploče su uklonjene na jesen 2019. godine te do danas nisu vraćene niti su na njihovo mjesto postavljene nove.

Prilikom nedavne posjete vojarni primijetili smo da ploča i dalje nema, pa smo uputili novi upit Oružanim snagama BiH i čekamo njihov odgovor.

Mjesto gdje je bila postavljena ploča s urezanim imenom Božana Šimovića

Podsjetimo, iz OS BiH su prošle godine rekli kako je ”načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine izdao je naređenje da se što hitnije poduzmu mjere i radnje na izradi obilježja za sve vojne lokacije kako je to propisano u točkama 74. i 75. Pravila službe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine”.

”Nadležni u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama BiH su poduzeli aktivnosti nabavke, te je u tijeku izrada obilježja za sve lokacije OS BiH određenim Predsjedničkom odlukom o razmještaju i broju lokacija OS BiH, a u skladu sa zakonskim i podzakonskim propisima”, rekli su tada iz Ministarstva obrane BiH.

Naveli su tada kako će nove ploče izgledati tako što će u zaglavlju biti ispisano ”Bosna i Hercegovina”, ispod toga ”Ministarstvo odbrane/obrane BiH”, ispod toga ”Oružane snage Bosne i Hercegovine”.

Mjesto nekadašnje velike ploče s imenom Božana Šimovića

Nakon toga slijedi razmak, poslije kojeg će biti napisano ”Kasarna/Vojarna”, ispod toga ime vojarne pod navodnicima, a onda na kraju lokacija.

Ovakvi natpisi bit će ispisani na latinici i ćirilici.

Uglavnom, Čapljina i Čapljinci čekaju odgovor Oružanih snaga BiH, kao i povratka ploča s imenom Božana Šimovića na vojarnu u Čapljini.