Novac i korona odlažu Lokalne izbore za 8. studeni?

473

Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP BiH) raspisalo je, poštujući zakonom precizirane rokove, Lokalne izbore 2020. koji bi se trebali održati u nedjelju, 4. listopada.

Međutim, financiranje ovogodišnjih izbora je krajnje upitno. Za njihovo provođenje potrebno je ukupno oko devet milijuna KM, od čega iz proračuna institucija BiH oko 4,2 milijuna KM.

Institucije BiH još uvijek nisu ni kroz Odluku o privremenom financiranju, a ni kroz proračun, osigurale potrebna sredstva za njihovo provođenje. Upravo zbog toga, što je bila dosadašnja praksa, SIP BiH na sjednici 7. svibnja uz Odluku o raspisivanju izbora nije donio Uputu o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti.

Podsjetimo, te aktivnosti obuhvaćaju i preuzimanje obrazaca za prijavu političkih subjekata, podnošenje prijava za ovjeru političkih stranaka, uključujući i prikupljanje potpisa podrške birača, kao i podnošenje prijava za ovjeru koalicija ili lista neovisnih kandidata.

Uputa će biti donesena tek nakon što institucije BiH osiguraju novac. Uz to, SIP BiH će pratiti mjere i preporuke nadležnih institucija u vezi s pandemijom COVID-19, što je također još jedan od problema u vezi s održavanjem lokalnih izbora, objašnjava za Faktor član SIP-a BiH Suad Arnautović.

SIP BiH ima zakonom utvrđeni rok od 15 dana od dana donošenja odluke o rapisivanju izbora, a ako novac ne bude osiguran do 22. svibnja, postoji mogućnost da izbori budu odgođeni najviše za 30 dana.

Obzirom na to da se izbori uvijek održavaju u nedjelju, to bi značilo da će se pomjeriti za 8. studenoga, što je u ovom trenutku sasvim izvjesno jer se ni Vijeće ministara BiH ni Parlamentarna skupština BiH ne izjašnjavanju o osiguravanju potrebnih 4,2 milijuna KM. Odnosno, zbog nedostatka novca nije moguće raspisivati ni natječaje.

Odluku o odgađanju izbora SIP donosi u skladu sa člankom 14. Izbornog zakona BiH.

Odluku o odgađanju izbora na određenom biračkom mjestu ili u izbornoj jedinici donosi SIP BiH na osnovu činjenica koje ukazuju na to da izbore nije moguće provesti u skladu s odredbama Izbornog zakona… Odgođeni izbori po pravilu provode se u roku od sedam dana, a najkasnije 30 dana od dana koji je određen za glasovanje na redovitim izborima.

Dan prije donošenja Odluke o raspisivanju Lokalnih izbora, 6. svibnja u središnji birački popis upisana su 3.374.364 birača. Ovaj birački popis koristit će se za izradu privremenog biračkog popisa.

Lokalni izbori raspisani su za 64 općinska vijeća u FBiH, 56 skupština općina u entitetu RS, 120 načelnika općina u BiH, 14 gradskih vijeća u FBiH, sedam skupština gradova u entitetu RS, 22 gradonačelnika u BiH i Skupštinu Brčko distrikta.