Nogomet: Prva liga FBiH neće se nastaviti: GOŠK ne podržava odluku

1003

Prva liga FBiH prekinuta je prije dva mjeseca zbog pandemije koronavirusa i kako stvari stoje male su šanse da će se sezona nastaviti.

Danas je održana video konferencija IO NS FBiH sa predstavnicima klubova i skoro svi su se izjasnili za prekid lige, osim kluba iz Gabele.

Kako stvari sada stoje sezona se neće nastaviti te se čeka zvanična odluka.

Na svojoj Facebook stranici, predstavnici nogometnog kluba ”GOŠK” iz Gabele napisali su što misle o cijeloj situaciji, a njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

”Unatoč povoljnijoj epidemiološkoj situaciji u F BIH zaključak današnjeg sastanka je da se Prva liga FBIH ne nastavi tj.da se ista prekine. Prilikom izjašnjavanja klubova samo je NK GOŠK izričito zagovarao nastavak prvenstva i da se svi rezultati dobiju na zelenom terenu.

Nažalost nismo imali potporu drugih klubova jer su se svi izjasnili za prekid prvenstva.
Razloge koje su naveli su, da oni nisu u mogućnosti ispoštovat preporuke i mjere za nastavak treniranja odnosno nastavak prvenstva.

Mi kao NK GOŠK smo sa žaljenjem primili te informacije. Ostalo je da ovu odluku još potvrdi Izvršni odbor NS FBIH.

Zbog naših ulaganja u ovu sezonu kako u igrački kadar, tako i u infrastrukturu, a i činjenica da smo se plasirali u 1/2 KUP-a BIH te mogućnosti borbe za prvo mjesto u Prvoj ligi FBIH inzistirali smo na tome da se prvenstvo nastavi kao i da nam se omogući nastavak odigravanja KUP-a, nažalost nismo dobili potporu ni od koga u tome.

Moramo priznat da nam u ovom trenutku nije jasno kako će klubovi koji su se danas izjasnili da su protiv nastavka prvenstva započeti novu sezonu tj.novo prvenstvo ako nisu u mogućnosti nastaviti ovo prvenstvo.

Vjerovatno će se dogoditi presedan u svijetu da će se na 50%+1 utakmica odigranog prvenstva priznat trenutni rezultati na tablici Prve lige FBIH, ali pošto nažalost živimo u zemlji “apsurda” gdje je sve moguće tako će bit i ovo moguće iako takvu situaciju ne poznaju nikakve propozicije i nijedan Pravilnik NS FBIH.

Na kraju se pitamo da li ima smisla više bavit se ovim poslom, biti sportski djelatnik, ulagat u klubove, u infrastrukturu, da li će poslje svega igrači koji egzistiraju u ovoj ligi imat više volje igrat nogomet jer je ovo veliki udar na njihovu egzistenciju i sl.

Mišljenja smo da će ovo vratit nogomet u BIH u neka davna vremena ma šta to značilo.

Lijep Vam pozdrav i do nekih novih vremena, novih pobjeda, novih zajedničkih radovanja i uspjeha.

Svako dobro Vam želimo, kao i nogometu u BIH!”, poručili su iz GOŠK-a.