Rekorde u online kupovini bilježe osnovne namirnice i iskustva

417

Online kupovina je nadmašila sve druge oblike potrošnje u proteklom mjesecu. Više od polovice europskih kupaca (57%) izjavilo je da više nego ikada kupuju online, a primjetan je i rekordan broj prijava na virtualna, online iskustva kao što su kućni fitness, prijavljivanje na online stranice za filmove, TV i online učenje u karanteni.

Istraživanje kompanije Mastercard iz svibnja 2020. godine, a koje je provedeno na 15 tržišta i na uzorku od 12.500 osoba, otkrilo je da svaki treći Europljanin (30%) troši više novaca na online virtualna iskustva, dvije od tri osobe (58%) gledaju TV ili filmove preko online pretplata na stranicama, više od četvrtine (26%) prisustvuje virtualnim vježbama, dok 24% virtualno obilazi muzeje i druge sadržaje.

Prema istraživanju, trenutni način života nas je učinio i velikodušnijima, jer više od četvrtine ispitanika (28%) je izvršilo online donaciju proteklog mjeseca, a 14% je po prvi put izvršilo donaciju u usporedbi sa rezultatima od prošle godine.

Građani širom Europe koriste dodatno vrijeme u karanteni kao priliku da online nauče neke nove vještine. Dvije od pet osoba (37%) koriste online bankarstvo, više od četvrtine (28%) nabavlja svoje lijekove online, dok trećina (31%) uči kuhati uz pomoć online tutorijala.

Svaka deseta osoba (10%) uči programirati, 7% uči svirati glazbeni instrument online, a 14% prati online instrukcije za šišanje kose!

Pored povećanja od 36% u online kupovini osnovnih životnih namirnica, još neki od najpopularnijih trendova su i porast online kupovine knjiga (32%), mašinica za kosu (19%) i opreme za vježbanje kao što su tegovi i podloge za vježbanje. (13%).

Istraživanje je također otkrilo da online kupovne navike oslikavaju ponašanja u stvarnom životu, pa četiri od pet korisnika (81%) su tipični detaljisti koji satima pretražuju različite stranice kako bi našli najbolju ponudu, dvije od tri osobe (66%) su “razgledači” koji kažu da redovno prave liste želja proizvoda, ali ih rijetko kada i kupuju. Polovica novih online kupaca (51%) kaže da je ostala lojalna standardnom načinu kupovine.

Skoro svi (87%) vode računa o tome što kupuju online, dok 65% brine da ne postane žrtva online prevara. U pokušaju da održi sigurnost online kupovine, četiri od pet Europljana (81%) teži da kupuje od poznatih trgovaca, 80% provjerava recenzije i stranicu sa koje kupuju, a trećina (31%) konktaktira novog ili nepoznatog trgovca prije nego što izvrši kupovinu.

Mark Barnett, predsjednik Mastercard tržišta za Europu izjavio je: “Svi se prilagođavamo novom načinu života i razumljivo je da više kupujemo online, ali ne radi se samo o osnovnim životnim namirnicama, već i virtualnim iskustvima, od filmova do fitnessa. Teška vremena mogu izvući najbolje iz nas i možemo pronaći utjehu i zadovoljstvo u porastu online donacija i ogromnom broju osoba koje uče da online obavljaju svakodnevne aktivnosti. Sada je više nego ikada ljudima potrebno pristup digitalnoj ekonomiji i svi mi u kompaniji Mastercard neprekidno radimo na tome da online iskustvo kupovine učinimo jednostavnijim, sigurnim i besprijekornim u smislu korisničkog iskustva za svakoga, bez obzira da li kupuje osnovne namirnice ili virtualna iskustava.”

10 najpopularnijih virtualnih iskustava tijekom izolacije

1. 75% redovno obavlja video pozive s obitelji, prijateljima i radnim kolegama
2. 58% se pretplatilo na online TV/ streaming stranice poput Netflix-a ili Amazon Prime Video
3. 36% gleda online komedije ili stand-up komedije
4. 32% posjećuje online svirke
5. 31% igra online video igrice
6. 30% pohađa satove kuhanja ili pretražuje online recepte
7. 26% pohađa virtualne fitness satove
8. 24% online obilazi muzeje i druga zanimljiva mjesta
9. 22% online uči novi jezik
10. 20% igra online kvizove sa prijateljima

10 najpopularnijih proizvoda u izolaciji

1. Knjige (32%)
2. Kuhinjski pribor (22%)
3. Boje za kose (19%)
4. Društvene igre (18%)
5. Puzzle (17%)
6. Mašinice za kosu (15%)
7. Računala/ Računalna oprema (13%)
8. Jastuci (13%)
9. Tegovi / Fitness oprema (13%)
10. Umjetnost i hobi (12%)

Mastercard savjeti za sigurnu online kupovinu:

– Izaberite sigurne stranice: Plaćajte online samo putem sigurnih stranica. Sigurne stranice počinju sa ‘https’ i imaju prikazan simbol zaključanog lokota u pretraživaču

– Čuvajte svoje bankovne podatke: Nikada ne dijelite svoje bankovne podatke ili detalje kredite kartice putem e-maila, SMS poruka, društvenih mreža ili  nepoznatim telefonskim pozivima

– Redovno ažurirajte svoje sigurnosne postavke: Obavezno ažurirajte sigurnosnu zaštitu na svakom uređaju na kome planirate izvršiti online kupovinu, bilo da je u pitanju telefon, laptop ili tablet

– Vjerujte svom instinktu: Ako vidite online ponudu koja je suviše dobra da bi bila istinita, vjerojatno je tako. Uvijek istražite ako niste sigurni.

Istraživanje je obavila nezavisna istraživačka agencija Fly research koja je na više od 15 tržišta provela online anketu u razdoblju 4-11.5.2020. godine. Sudionici su bili muškarci i žene različitih godina, stariji od 18 godina.