Evo što donosi ”Korona zakon” koji je usvojila Skupština HNŽ

761

Na petoj izvanrednoj, sjednici Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije usvojen je Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom korona virusa (covid-19) i podršci ekonomiji na području Hercegovačko-neretvanske županije.

U Zakon je ugrađen i određen broj amandmana skupštinskih zastupnika koje je Vlada HNŽ prihvatila.

Zakon, između ostalog, predviđa:

– subvencioniranje najniže neto plaće,
– subvencije poreza na dohodak i posebnih naknada,
– subvencije kamata na kreditne plasmane gospodarstvu,
– obustavu obračuna i plaćanja naknade za zakup poljoprivrednog zemljišta,
– oslobađanje od plaćanja županijskih administrativnih i sudskih taksi,
– umanjenje dotacija/granta za financiranje političkih organizacija/stranaka,
– umanjenje plaća, umanjenje naknada za rad povjerenstava,
– umanjenje naknada za rad upravljačkih tijela,
– uspostavu Stabilizacijskog fonda.

Sve mjere donesene su u cilju podrške održivosti gospodarstva, kao i za održavanje stabilnosti Proračuna i izvanproračunskih fondova Hercegovačko-neretvanske županije.

Skupština je donijela i sljedeće zaključke:
1. Skupština HNŽ izražava zahvalnost svima koji su bili uključeni u borbu protiv pandemije koju je izazvao korona virus.
2. Posebnu zahvalu za predanost i hrabrost upućuje liječnicima i svom medicinskom osoblju u bolnicama i domovima zdravlja u županiji, policiji i osoblju MUP-a HNŽ, osoblju Civilne zaštite, Crvenog križa i drugih humanitarnih organizacija.
3. Skupština se zahvaljuje se medijima koji su osigurali pravodobne informacije, vozačima transporta, trgovcima i apotekarima koji su osigurali opskrbu hranom i lijekovima, te osoblju komunalnih i vodovodnih poduzeća.
4. Skupština se zahvaljuje svim stanovnicima Hercegovačko-neretvanske županije koji su strpljivošću i poštivanjem epidemioloških mjera dali svoj doprinos zaustavljanju pandemije.