Hrvatska: Neće biti sezonskog poskupljenja cestarine

509

Na autocestama kojima upravljaju HAC i Autocesta Rijeka – Zagreb, u ovoj je godini, do sada naplaćeno 576 milijuna kuna cestarine, što je čak 31 posto manje u odnosu na isto razdoblje lani kad je prihod iznosio 832 milijuna.

Razlog su, naravno, ograničenja kretanja koja je nametnula pandemija. A te dvije državne cestarske tvrtke uskoro bi se trebale spojiti.

Odluku o tome Vlada bi trebala donijeti već u četvrtak. Jedna od posljedica mogla bi biti i ukidanje mostarine na Krčkom mostu.

Zašto se spajaju HAC i ARZ, kada će se besplatno preko Krčkog mosta i što će biti s Croatia Airlinesom – u Dnevniku otkriva ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Prihodi od cestarina na autocestama kojima upravljaju HAC i ARZ pali su za 30 posto – je li to jedan od razloga zbog kojih ste se odlučili na spajanje tih dviju velikih tvrtki?

”Činjenica jeste da je zbog koronavirusa promet jedan od najpogođenijih kao i turizam, ne samo u Hrvatskoj već i na razini EU-a i svijeta. Postupak spajanja Hrvatskih autocesta (HAC) i Autoceste Rijeka-Zagreb (ARZ) je nastavak restrukturiranja sektora kojeg smo započeli 2016. kada smo odustali od monetizacije i prodaje autocesta. Rekli smo – autoceste će ostati naše ali ćemo provesti restrukturiranje čitavoga sektora. I proveli smo čitav niz mjera i više od 500 ljudi je dobrovoljno otišlo u ove 3 godine iz cestarskog sektora, učinjene su i uštede u poslovanju. I ovo je samo nastavak toga procesa. Budući da je ukupan dug čitavoga cestarskoga sektora oko 5 milijardi eura morali smo razgovarati s međunarodnim financijskim institucija i kada smo to ispregovarali, krenuli smo u spajanje. Bit će samo jedna uprava, samo jedan postupak javne nabave, dakle čita niz stvari koje će donijeti uštede, rekao je ministar potvrdivši da se ukida naplata cestarine na Krčkome mostu. Kaže da će se odluka donijeti na vladi u četvrtak i s 15. lipnjem bi se ukinula mostarina.”

Hoće li ovaj manjak prihoda od cestarina poremetiti dinamiku otplate kredita koje smo uzimali za izgradnju autocesta?

”Sigurno da će to imati određeni utjecaj, za sada ne. Mi smo zaista imali 3 briljantne godine i dobar prihod od cestarina. Zbog investicijskog rejtinga i svega onoga što je ova vlada radila imali smo vrlo povoljne kamate i s dva aranžmana što na međunarodnom, što na domaćem tržištu ušparali smo samo na kamati oko 60 milijuna eura godišnje. To nam je sada dalo malo prostora da možemo podnijeti ovu krizu te da možemo spojiti tvrtke”, objasnio je Butković.

Neće biti sezonskog poskupljenja cestarina, no hoće li biti snižavanja cijena cestarina kako bi se privukli putnici, prije svih turisti?

”Cijene cestarina će ostati iste”, otkrio je ministar.

Povremeni prijevoznici već su dva puta posljednjih tjedana prosvjedovali, najavljuju još jedan u četvrtak na Trgu svetog Marka – oni imaju problem s lizing kućama koje im kažu, šalju rate na naplatu, a oni posla nemaju – može li i kako tu država pomoći?

”Nije istina da ih nitko nije primio, bili su kod mene iako ne spadaju pod moj resor. Ja sam ih saslušao, znam da im nije lako i dao sam im podršku. Pismeno sam se obratio lizing kućama i zamolio ih da prihvate ove zahtjeve za koje mislim da su opravdani. Vidjet ćemo što će odlučiti lizing kuće. Vlada čini sve, ja sam s problemom upoznao ministar i on radi na tome da im se pomogne. Mi smo osmislili jedan paket mjera s kojim smo krenuli prema EK-u da se pomogne prometu u cjelini, očekujemo pozitivno rješenje Bruxellesa, radi se o 120 milijuna kuna. To se odnosi na javno linijske prijevoznike ali tu ćemo uključiti i povremen prijevoznike”, najavio je Butković.

Croatia Airlines je, kao i sve zrakoplovne kompanije u svijetu, teško pogođena koronakrizom – može li se iz nje izvući – znamo da je i prije pandemije naš nacionalni zračni prijevoznik bio u velikim problemima?

”Mi smo krenuli u dokapitalizaciju CA, donijeli odluke prije korone i počeli proces pronalaska strateškog partnera. Aviokompanije su prve pogođene koronakrizom i ako želimo zadržati nacionalnu aviokompaniju morat ćemo pomoći. I pomoći ćemo”, najavio je.