Hrvatski državljani koji su vlasnici nekretnina u BiH mogu i s osobnom

4732

Otvaranju hrvatske granice s Bosnom i Hercegovinom ljudi s jedne i druge strane granice masovno krenuti “preko”, to se ipak nije dogodilo s obzirom na to da je promet i dalje ograničen.

Na većini graničnih prijelaza, pa tako i onom u Slavonskom Brodu, gužvi nema.

Na granici su tek rijetki putnici, odvija se većinom teretni promet i prođe tek pokoji automobil.

Ipak, hrvatski državljani koji imaju nekretninu u BiH dočekali su dobre vijesti, budući da granicu sada mogu prelaziti samo s osobnom iskaznicom.

– Situacija se mijenja iz dana u dan, ali prema trenutačno važećim odlukama i izjavi koju sam dobio od voditeljice službe za granicu, hrvatski državljani koji imaju poljoprivredno zemljište i nekretnine mogu u Bosnu i Hercegovinu ići s osobnom iskaznicom.

Dakle, njima više ne treba putovnica, ali moraju imati dokument kojim dokazuju vlasništvo nad nekretninom – potvrdio je Damir Brezić, policijski službenik za odnose s javnošću u PU brodsko-posavskoj.

Slavoncima koji žive uz granicu nedostaje šoping, povoljnija kupnja namirnica, odjeće i cigareta te jeftinije gorivo u BiH.

Zasad na to još uvijek ne mogu računati, nego moraju postojati opravdani razlozi za prelazak granice.

Ipak, prema nekim najavama, potpuno otvaranje granica i povratak na stanje prije pandemije mogli bi uslijediti početkom lipnja.