Ljeto u BiH: Toplo i suho s izuzetnom visokim temperaturama

633

Bakir Krajinović, meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda, rekao je za N1 da nas očekuje vruće ljeto s natprosječno visokim temperaturama zraka u Bosni i Hercegovini.

On je poručio da u narednih nekoliko dana Bosnu i Hercegovini očekuju promjenjive vremenske prilike.

Zatopljenje sljedeći tjedan

”To su vremenske neprilike uobičajene za naše krajeve, Federalni hidrometeorološki zavod je izdao žuto upozorenje, a na snazi je i narandžasto upozorenje za pojedine dijelove naše zemlje. To su vremenske prilike koje mogu izazvati određene nedaće a građane, ali daleko od toga da se one neuobičajene. Zabilježili smo takve neprilike tijekom mjerenja. Pravovremeno smo obavijestili nadležne institucije i građane”, ispričao je Krajinović

”I u narednom periodu možemo očekivati lokalne pljuskove i slične vremenske neprilike”, dodao je.

Porast temperatura zraka očekuje se sljedećeg tjedna.

”Već od sljedećeg tjedna porast temperature, ali i dalje ne one prave ljetne temperature”, prognozirao je on.

40 plus

Govoreći o vremenskim prilikama u predstojećim mjesecima, Krajinović je rekao da nas očekuje ljeto s veoma visokim temperaturama zraka.

”U narednom periodu kada je u pitanju sezona ljeta očekujemo neuobičajeno topao period i temeporature daleko iznad prosjeka, a padaline će biti ispod. Ova suša koju smo imali u proljeće nastavit će se i tijekom ljeta. Ove godine je jako zanimljiva situacija kada je sezonska prognoza u pitanju.

Vjerojatnoća ostvarivanja progonoze je jako velika. Sa sigurnošću možemo tvrditi je da će ljeto koje je pred nama će biti ljeto sa visokim temperaturama.

Temperature iznad 40 stupnjeva tijekom sedmog i osmog mjeseca nisu ništa novo za naše krajeve, a najveća pozitivna odstupanja očekujemo tijekom sedmog mjeseca. Padaline ispod prosjeka i trebamo se pravovremeno prilagoditi takvim vremenskim prilikama”, zaključio je on uz upozorenje stanovništvu da se pravovremeno pripremi za suše i visoke temperature.